Στην τελική ευθεία μπαίνει η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφηκε ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η σχετική ΚΥΑ, ώστε να αποσταλεί άμεσα για συνυπογραφή στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την έκδοση της ΚΥΑ θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική ρύθμιση στον νόμο 4643/2019, η οποία «ξεπαγώνει» την αξιοποίηση καλλιεργούμενων εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η εν λόγω ρύθμιση αίρει την προηγούμενη απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτεμάχια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας, θέτοντας ωστόσο ασφαλιστικές δικλίδες για λελογισμένη αξιοποίηση. Έτσι, η άρση της απαγόρευσης αφορά κατ’ αρχάς μικρούς σταθμούς, ισχύος έως 1 MW. Επίσης, επιβάλλεται όριο στους σταθμούς που μπορούν να κατασκευασθούν ανά περιφερειακή ενότητα, αφού δεν μπορούν να καταλαμβάνουν άνω του 1% των καλλιεργούμενων εκτάσεών της - συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν ήδη φωτοβολταϊκοί σταθμοί, οι οποίοι είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε έχουν λάβει δεσμευτική προσφορά σύνδεσης.

Βασικό στοιχείο της ΚΥΑ είναι ο κατάλογος με το πλαφόν, ανά περιφερειακή ενότητα, της συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών που μπορούν να δεσμεύσουν καλλιεργήσιμες γαίες.

 (Από την Ναυτεμπορική)