'Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου λήξης 2027 από τον ΟΔΔΗΧ. Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση. Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων. Η τελευταία έξοδος στις αγορές ήταν στις 28 Ιανουαρίου με με την έκδοση 15ετούς ομολόγου 

 

αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν ξεσπάσει η κρίση ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι θα δανειστεί το 2020 από τις αγορές από 4 έως 8 δισ. ευρώ.

Στόχος της νέας εξόδου στις αγορές είναι η ενίσχυση των διαθεσίμων για την αντιμετώπιση του κόστους της κρίσης καθώς και το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ήδη προχωρήσει σε εκδόσεις χρέους, οπότε και η Ελλάδα έπρεπε να δηλώσει «παρούσα» στις αγορές, έστω και αν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές.   

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι γνωστό μετά από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το νέο αυτό ομόλογο θα μπορεί να χρησιμοποιείται από ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Επίσης θα είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα PEPP (Pantemic Emergency Purchase Program) της ΕΚΤ.

Η νέα έξοδος στις αγορές και μία πιθανή επόμενη τον άλλο μήνα, σε συνδυασμό με τα μέτρα του Eurogroup, δίνουν στην κυβέρνηση περαιτέρω περιθώρια ευελιξίας, ενώ η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.

Όπως έχει επισημάνει ήδη από χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η χώρα δεν έχει ανάγκη για μία μεγάλη σε αξία έξοδο γιατί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε , έχει κάνει το "κουμάντο" της από άποψη διαθεσίμων.