Οι Επιπτώσεις του Κορωνοϊού στη Γεωθερμία σε Τουρκία – Ινδονησία, το Project στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Επιπτώσεις του Κορωνοϊού στη Γεωθερμία σε Τουρκία – Ινδονησία, το Project στο Ηνωμένο Βασίλειο
Του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 4 Μαΐου 2020 - 08:14

Το τελευταίο διάστημα η κρίση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την επενδυτική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την γεωθερμία τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ινδονησία, δύο χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα. Από την άλλη μεριά, στην Αγγλία τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία στο Hebburn Colliery αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας. 

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα ενημέρωσης γίνονται σχέδια για τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων ανθρακωρυχείων στη βορειοανατολική Αγγλία σε έργα αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας για τη θέρμανση κτηρίων.

Το project περιλαμβάνει τα ορυχεία στο Hebburn, που εγκαταλείφθηκαν το 1932. Από τότε η πτώση της εξόρυξης άνθρακα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε μια μακρά πορεία που έχει βέβαια σημαντικές συνέπειες τόσο από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας, όσο και της κοινωνικής αλλαγής. Να σημειωθεί πως τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη Μαρτίου έδειξαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από ηλεκτροπαραγωγούς άνθρακα μειώθηκε κατά σχεδόν 60% το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια ώρα όμως οι συνέπειες του Covid19 είναι μεγάλες σε άλλες χώρες, όπως την Τουρκία όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής της Geothermal Power Plant Investors Association, Ufuk Şentürk η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει οδηγήσει στο πάγωμα επτά έργων συνολικά 100MW. Όπως εξήγησε -πριν λίγες ημέρες- η διακοπή των έργων μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες 3 δισ. δολαρίων. Ομοίως στην Ινδονησία, η κατασκευή πολλών έργων ανανεώσιμης ενέργειας παρεμποδίστηκε από την ολοένα και πιο μαζική εξάπλωση του ιού Covid-19 στη χώρα. Ο επικεφαλής του τμήματος Εξοικονόμησης Ενέργειας, του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Hariyanto, δήλωσε ότι πολλά έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή θα καθυστερήσουν. Ένα από τα έργα που απειλούνται με καθυστέρηση είναι το γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας (Sokoria) ισχύος 5 MW. Αυτό το έργο είχε αρχικά ως στόχο να τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά τώρα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2021. «Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι το ξέσπασμα του covid-19 δεν θα έχει  μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όμως υπήρξαν πολλές αποτυχίες στους στόχους μας για το 2020», ανέφερε ο Hariyanto.

Τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με την εταιρεία STATISTA η εγκατεστημένη ισχύς της γεωθερμικής ενέργειας αυξήθηκε σταδιακά παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 13,93 GW  το 2019.  Ηνωμένες Πολιτείες,  Ινδονησία και Φιλιππίνες αποτελούν τις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν ακόμη πολλά γεωθερμικά έργα υπό ανάπτυξη και φιλοξενούν επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες γεωθερμικές εγκαταστάσεις στον κόσμο.