Ανθεκτικός στις δύσκολες συνθήκες του 2020 αποδεικνύεται ο όμιλος Μytilineos, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2020, τα οποία σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους δείχνουν ότι ο όμιλος διατηρεί τη δυναμική του και κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (ΕBITDA) σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2019 αυξήθηκαν κατά 24% φτάνοντας τα 80,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020

και παρά την πίεση που δέχτηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 49,7% σε 36,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020 από 24,3 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019. O όμιλος διαθέτει ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 700 εκατ. σε ταμειακά διαθέσιμα και 800 εκατ. σε άμεσα ρευστοποιήσιμες γραμμές χρηματοδότησης, παρά το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. O κύκλος εργασιών ανήλθε σε 532,7 εκατ., αυξημένος κατά 3,7%.

Σε πλήρη λειτουργία

Όπως τονίζεται από τη διοίκηση, η εταιρεία, παρά τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει ο Covid-19, παραμένει πλήρως λειτουργική σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της, έχοντας εφαρμόσει αυστηρά μέτρα διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων της. Στον Τομέα Μεταλλουργίας συνεχίζεται η πλήρης και αδιάλειπτη λειτουργία όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα ή καθυστερήσεις τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στις παραγγελίες των πελατών. Στον Τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου όλες οι μονάδες παραμένουν πλήρως λειτουργικές, παρέχοντας κρίσιμη στήριξη στο εθνικό δίκτυο. Στους τομείς Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών και Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας τα έργα που βρίσκονταν υπό κατασκευή κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, προχώρησαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, χωρίς διακοπές ή σημαντικές καθυστερήσεις.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2020, ο Τομέας Μεταλλουργίας, παρά τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, συνέχισε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του με τα εργοστάσια αλουμίνας και αλουμινίου και όπως σημειώνεται η ισχυρή ανθεκτικότητά του οφείλεται στο καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας του και στις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για τη βελτιστοποίηση του κόστους. Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή (LME) μειώθηκε κατά 8,9% σε 1.712,75 δολάρια ανά τόνο από 1.880,64 δολ. ανά τόνο για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ τα πριμ των προϊόντων αλουμινίου μειώθηκαν περίπου 33%. Ο Τομέας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου σημείωσε αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρά τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (ΟΤΣ) στη χονδρεμπορική αγορά. Όπως σημειώνεται, παρά τη μείωση της Μέσης Ημερήσιας Οριακής Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) κατά 25,9% στα 50,4 ευρώ/ MWh, το προφίλ κατανάλωσης, το μέγεθος και η δυνατότητα της MYTILINEOS να εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου κερδοφορίας (clean spark spread) για τις θερμικές μονάδες παραγωγής της κατά 55% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Στρατηγικό πλάνο

Ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών σημείωσε χαμηλή απόδοση στο α’ τρίμηνο του 2020, καθώς αρκετά έργα βρίσκονταν σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ για ορισμένα νέα έργα δεν έχει ακόμα προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης και αδειοδότησης. Η Mytilineos επισημαίνει πως ο τομέας βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του στρατηγικού επιχειρηματικού του πλάνου, με στόχο να επικεντρωθεί στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά συστήματα εκτός δικτύου, έργα ενεργειακής απόδοσης κ.ά. Η ολοκλήρωσή της εν λόγω διαδικασίας αναμένεται στο β’ τρίμηνο του έτους. Στον Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας κατά το α’ τρίμηνο του 2020 συνεχίστηκε απρόσκοπτα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή και το Καζακστάν.

(Από τη Ναυτεμπορική)