Άμβλυνση του προβλήματος ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης κατά το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να επιφέρει η κρίση του κορονοϊού, με τις αναμενόμενες επιπτώσεις της στην τουριστική κίνηση και, κατά συνέπεια, στην κατανάλωση ρεύματος. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το μικρότερο πλέον έλλειμμα ισχύος θα καλυφθεί με τη λύση που χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών

Σε αυτό το πλαίσιο, η λύση θα δοθεί με Η/Ζ ισχύος 40 MW που θα εγκαταστήσει στο νησί η ΔΕΗ μέσω διαγωνισμού. Παράλληλα, ως εφεδρεία η εταιρεία θα διαθέτει option για τη μεταφορά στην Κρήτη επιπλέον Η/Ζ συνολικής ισχύος 35 περίπου ΜW, στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από τη γενίκευση της πανδημίας, το έλλειμμα της Κρήτης για το φετινό καλοκαίρι εκτιμάτο περί τα 80 MW από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ένα νούμερο το οποίο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω με βάση τα νεότερα δεδομένα. Μάλιστα, από τα 80 MW που υπολογιζόταν το έλλειμμα, ο σχεδιασμός προέβλεπε πως τα 25 MW θα καλύπτονταν μέσω της εγκατάστασης αεριοστροβιλικών μονάδων, είτε μέσω powerboat (δηλαδή πλωτών μονάδων παραγωγής ρεύματος). Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα διενεργούνταν δεύτερος διαγωνισμός, ο οποίος τελικά δεν θα διενεργηθεί με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα προκρινόταν εκείνη η τεχνολογική λύση που θα διασφάλιζε τη βέλτιστη οικονομικότητα, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής. Μάλιστα, αν δεν ενέσκηπτε η πανδημία, τότε η δεύτερη παράμετρος θα αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι ήταν αρκετά πιεστικά τα χρονικά περιθώρια της βέλτιστης επιλογής.

Όπως είναι γνωστό, οριστική λύση στην ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού θα δοθεί με την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική (Κρήτη ΙΙ) από την Αριάδνη Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Αρκετά νωρίτερα, και συγκεκριμένα εντός του 2020, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τον ΑΔΜΗΕ η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος (Κρήτη Ι), χάρη στην οποία ένα μέρος των φορτίων του νησιού θα καλύπτεται πλέον από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος θα απελευθερώσει παράλληλα ηλεκτρικό «χώρο» στο νησί, που, όπως έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ, μπορεί να αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου μονάδων ΑΠΕ, ώστε ένα μέρος της τοπικής ζήτησης να καλυφθεί από πράσινη ηλεκτροπαραγωγή. Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει προτείνει τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας ειδικά για την Κρήτη, με ισχύ της τάξης των 200 MW. Η ισχύς αυτή επιμερίζεται σε 100 MW για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και σε 100 MW για αιολικές εγκαταστάσεις.

Πελοπόννησος: Αντιδράσεις για τα δίκτυα φυσικού αερίου

Τη δυσφορία της για τον αποκλεισμό των οκτώ πόλεων της Πελοποννήσου από την τροφοδοσία με φυσικό αέριο εκφράζει με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και στον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμο Θωμά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Οι φορείς, επιχειρηματίες και πολίτες της Πελοποννήσου, αναφέρεται στην επιστολή, «θορυβηθήκαμε με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εξαιρούνται από το νέο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (2020-2024) οι οκτώ πόλεις της Πελοποννήσου (μαζί με δύο της Μακεδονίας), για τις οποίες το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας προέβλεπε ότι θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο. Με απόφαση της ΡΑΕ, απεντάσσονται οι πόλεις αυτές λόγω του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων το οποίο υπερβαίνει όρια που θέτει ο νόμος. Η Πελοπόννησος είναι περιοχή με φυσικό κάλλος, ιστορία και πολιτισμό γεγονός που την έχει καταστήσει ως τουριστικό προορισμό με μεγάλο ενδιαφέρον», επισημαίνεται. Επιπλέον «η αγροτική, βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή της ενισχυόμενη από κρατικές επενδύσεις μπορεί να εξελιχθεί και να βοηθήσει την ανάπτυξή της, αλλά και όλης της χώρας. Για τον λόγο αυτό η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο αποτέλεσε σοφή απόφαση της δημόσιας διοίκησης. Οι επενδύσεις σε έργα υποδομών είναι σήμερα πολύ περισσότερο απαραίτητες τόσο λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση όσο και από την κρίση του Covid-19, τα αποτελέσματα της οποίας είναι μπροστά μας».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")