Εκτός απρόοπτου και εντός της αυριανής ημέρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας θα υπογράψει την απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ αφού προηγουμένως κάνει αποδεκτή την εισήγηση που θα του υποβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Εκτός απρόοπτου και εντός της αυριανής ημέρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας θα υπογράψει την απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ αφού προηγουμένως κάνει αποδεκτή την εισήγηση που θα του υποβάλλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σήμερα ή το αργότερο αύριο πρωί αναμένεται να έχει διαμορφώσει η ΡΑΕ τις προτάσεις της μετά από σύσκεψη της ολομέλειας της η οποία και πρέπει να εγκρίνει την σχετική γνωμοδότηση πριν την υποβολή της στο ΥΠΑΝ.

Είναι κοινή η εκτίμηση ότι το αίτημα της ΔΕΗ για μεσοσταθμική αύξηση περίπου 22% δεν γίνεται αποδεκτό αλλά οι αυξήσεις που τελικά θα δοθούν θα κάνουν το ρεύμα ακριβότερο για τους επόμενους 12 μήνες κατά 7-8% για οικιακή χρήση και αρκετά πάνω του 10% στην βιομηχανική.

Έτσι οι μεσαίες κλίμακας καταναλώσεις (801-2.000 κιλοβατώρες) και οι βιομηχανικές (μέσης και υψηλής τάσης) θα είναι αυτές που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Ειδικότερα για τις οικιακές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο η διοίκηση της ΡΑΕ όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης προσανατολίζονται σε μηδενικές αυξήσεις. Οι καταναλώσεις από 2.001 κιλοβατώρες και πάνω θα επιβαρυνθούν με λιγότερη αύξηση από την αμέσως προηγούμενη κατηγορία των 801-2.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο. Το σκεπτικό αυτής της αναπροσαρμογής στηρίζεται στο γεγονός ότι οι πολύ μεγάλες καταναλώσεις είναι ήδη ακριβά κοστολογημένες, ενώ αφορούν μικρή μερίδα καταναλωτών. Αντιθέτως, οι καταναλώσεις των 801-2.000 κιλοβατώρων αφορούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των οικιακών καταναλώσεων (προσεγγίζει το 38%) και μέσω μιας μεγάλης αύξησης σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης επιχειρείται ταυτόχρονα και ο στόχος της εξοικονόμησης ρεύματος.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το ύψος των αυξήσεων σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών μπορεί να αγγίξει και το 8,0%. Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανικές καταναλώσεις, η επιβάρυνση αναμένεται πολύ μεγαλύτερη και σε ποσοστό μέχρι και 16% για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Βασικό κριτήριο για το πλέγμα των ανατιμήσεων που θα ανακοινωθούν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, από πλευράς ΡΑΕ και Υπουργείου Ανάπτυξης, φαίνεται ότι είναι οι αναμενόμενες επιπτώσεις στα εισοδήματα και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, παρά τα οφέλη για την ΔΕΗ, τα οποία όμως δεν θα είναι αμελητέα. Σε ότι αφορά δε τις επιπτώσεις των νέων τιμολογίων στην εξοικονόμηση ενέργειας αυτά δεν αναμένεται να έχουν απτά αποτελέσματα εκτός εάν υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την τιμολόγηση υπερβάλλουσας κατανάλωσης για τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες στοχεύοντας στον περιορισμό χρήσης των κλιματιστικών. Όμως, η εισήγηση της ΡΑΕ δεν φαίνεται να προβλέπει κάτι τέτοιο τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η εισαγωγή ειδικών καλοκαιρινών τιμολογίων αιχμής, που θα έχουν στόχο τον περιορισμό της οικιακής και εμπορικής κατανάλωσης, δεν θ’ αργήσουν αφού τα αιχμιακά φορτία τον ερχόμενο Ιούνιο-Αύγουστο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλά και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 11.000 MW.