Στα 42 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ το πρώτο τρίμηνο, με τα EBITDA να διαμορφώνονται σε 50 εκατ. ευρώ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στο 0,568 bcm, μειωμένες έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019 (0,814 bcm), εξαιτίας κατ' αρχάς των αρκετών ανταλλαγών φορτίων LNG (swaps) λόγω του κανονισμού λειτουργίας του τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Ως συνέπεια οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας παρουσίασαν κάμψη έναντι της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους. Έτσι, τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα κατά 11% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 47 εκατ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα EBITDA, τα οποία είχαν ανέλθει στα 66 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η μείωση στα έσοδα του πρώτου τριμήνου κινείται εντός των προβλέψεων της εταιρείας για τον προϋπολογισμό του 2020.

Τιμές προμήθειας

Παράλληλα, με βάση τον προγραμματισμό της ΔΕΠΑ, το β' εξάμηνο οι πωλήσεις αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερες έναντι του πρώτου μισού του έτους, καθώς τότε θα αποτυπωθεί στις τιμές αερίου του αγωγού η θετική επίδραση από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα αργού. Κάτι που σημαίνει πως θα γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό το «καλάθι» προμήθειας, αναφορικά με τις ποσότητες που προμηθεύεται τόσο από την Gazprom όσο και από την Botas.

Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα της τιμής του αερίου (oil index) υπολογίζεται ανά μήνα με βάση την τιμή που είχε το αργό πριν από ένα 6μηνο. Κάτι που σημαίνει πως η δραστική πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, θα αρχίσει από τον Αύγουστο να «περνά» στις τιμές με τις οποίες προμηθεύεται καύσιμο η ΔΕΠΑ από τις Gazprom και Botas. Επομένως, στο δεύτερο μισό της χρονιάς, η εταιρεία θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο «μαύρος χρυσός».

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της εταιρείας είναι να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά τα πακέτα που προσφέρει στην αγορά. Με στόχο να ανακόψει σε πρώτη φάση τη μείωση του μεριδίου της, αντιστρέφοντας σε δεύτερο χρόνο αυτή την πτωτική τάση.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Και στους δύο διαγωνισμούς αναμένεται έως τις αρχές Ιουνίου να έχει καταρτισθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η λίστα των ενδιαφερόμενων επενδυτών που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

(Από την Ναυτεμπορική)