Μια διαφορετική επέτειο γιορτάζουν η Mytilineos και η ελληνική αγορά ενέργειας. Στις 11 Μαΐου του 2010 η εταιρεία έφερε το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στο εμπόριο και ανοίγοντας έτσι την αγορά φυσικού αερίου. Πριν από 10 χρόνια το LNG carrier «Methane Nile Eagle» με ποσότητες υγροποιημένου αερίου

για την εισηγμένη έδενε στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής. Η Mytilineos ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που δεν αγόραζε από τη δημόσια επιχείρηση φυσικό αέριο, αλλά έκανε απευθείας τις δικές της εισαγωγές.

Η κίνηση αυτή έμελλε να δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες για την ελληνική οικονομία. Ακόμη και τότε ο μοναδικός δημόσιος παίκτης αναγκάστηκε να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις με τους δικούς του προμηθευτές και να μειώσει τις τιμές ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το άνοιγμα της αγοράς, στο οποίο πρωταγωνίστησε η Mytilineos, έως σήμερα το όφελος για την ελληνική οικονομία αποτιμάται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Η πορεία, λοιπόν, σε αυτή τη δεκαετία είναι γνωστή. Ακολούθησαν κι άλλοι ηλεκτροπαραγωγοί εισάγοντας φορτία LNG, με αποτέλεσμα να παράγουν με χαμηλότερο κόστος ηλεκτρική ενέργεια και το όφελος να μετακυλίεται στα τιμολόγια δυναμώνοντας τον ανταγωνισμό.

Δέκα χρόνια μετά η Mytilineos είναι ηγέτιδα στην αγορά φυσικού αερίου με μερίδιο 44% (εισαγωγές αερίου αγωγών και LNG). Στο υγροποιημένο φυσικό αέριο η εισηγμένη κρατά πλέον το 49% της σχετικής αγοράς.

Μέχρι σήμερα έχει εισαγάγει πάνω από 80 φορτία LNG. Παράλληλα πραγματοποίησε ως ιδιωτική εταιρεία και την πρώτη εισαγωγή φυσικού αερίου από τους αγωγούς της Τουρκίας και της Βουλγαρίας (ρωσικό αέριο), ενώ έκανε και την πρώτη εξαγωγή μέσω του δικτύου με τη Βουλγαρία.

Στη διάρκεια του lockdown και της διεθνούς κρίσης στις αγορές του αργού πετρελαίου, η Mytilineos εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν, όπως η πτώση των διεθνών τιμών του LNG. Συνέχισε τις εισαγωγές για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης αλλά και των δικών της αναγκών.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά τον περασμένο Μάρτιο ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κι ενώ σε άλλες μεγαλύτερες χώρες η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά. Κι αυτό αποδίδεται στις μεγάλες καταναλώσεις που πραγματοποίησαν τα νοικοκυριά κατά την περίοδο του lockdown αφού έμειναν στα σπίτια τους. Το άλμα στην ελληνική ζήτηση, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ήταν ένα από τα ελάχιστα φωτεινά σημεία σε μια αγορά όπου το τεράστιο πλεόνασμα απειλεί να περιορίσει την παραγωγή στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής τους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών LNG των ΗΠΑ φέτος, αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σε αυτό συνηγόρησε και το γεγονός πως οι βιομηχανίες στην Ελλάδα συνέχισαν να λειτουργούν, κάτι που δεν συνέβη σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία.

Η πανδημία έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι ύστερα από ένα έτος-ρεκόρ των παγκόσμιων εισαγωγών LNG το 2019 το εμπόριο θα επιβραδυνθεί φέτος.

Οι έλληνες αγοραστές LNG επωφελήθηκαν από την κατάρρευση των τιμών, καθώς τα ασιατικά φορτία spots μειώθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, επειδή η πανδημία ανάγκασε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους προμηθευτές να αναβάλουν ή να ακυρώσουν φορτία εν μέσω της πτώσης της ζήτησης, των υψηλών αποθεμάτων και των περιοριστικών μέτρων των κυβερνήσεων. Οι τιμές στην Ευρώπη μειώθηκαν επίσης σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ετσι, η Mytilineos αξιοποίησε την ευκαιρία των χαμηλών τιμών αερίου, με αποτέλεσμα στη διάρκεια της κρίσης να παράγει σε χαμηλό κόστος ηλεκτρικό ρεύμα από τις τρεις μονάδες της συνολικής ισχύος 1.200 MW.

*(Από ΤΑ ΝΕΑ)