Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων, αλλά και την έναρξη ενός ακόμη κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της πράσινης ατζέντας του υπουργείου

 

σε διαδικτυακή συζήτηση με την ΟΝΝΕΔ το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης –που αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση το φθινόπωρο– εξετάζονται κίνητρα για την αγορά όχι μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η επιδότηση, όπως είπε ο υπουργός, δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου, ενώ τα χρήματα θα προέρχονται από το Ταμείο Ρύπων.

Ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Το ακριβές ποσό του προϋπολογισμού αναμένεται να καθοριστεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης με την οριστικοποίηση της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται γύρω στα 350-400 εκατ. ευρώ.

Στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ» θα γίνουν αλλαγές στο ύψος των ενισχύσεων και των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σήμερα υπάρχουν επτά κατηγορίες δικαιούχων με βάση το εισόδημά τους και το ανώτερο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 70% των δαπανών για ενεργειακή αναβάθμιση. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ δικαιούνταν μόνο άτοκο δάνειο. Στον β΄ κύκλο ο αριθμός αιτήσεων σε υπαγωγή υπερβαίνει τις 15.300 και αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών.

Για τις περισσότερες εξ αυτών, περί τις 8.731, ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 146 εκατ. και η δημόσια δαπάνη στα 102 εκατ. (επιχορήγηση και δάνειο). Οσον αφορά τον α΄ κύκλο, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων σε υπαγωγή ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 42.676, με συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 637 εκατ. ευρώ. Εχουν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα σε πάνω από 36.200 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 484 εκατ. ευρώ.

*(Από την Καθημερινή)