Σε Πλήρη Εξέλιξη το Σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την Αύξηση της Εγκατεστημένης Ισχύος σε ΑΠΕ

Σε Πλήρη Εξέλιξη το Σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την Αύξηση της Εγκατεστημένης Ισχύος σε ΑΠΕ
energia.gr
Τετ, 20 Μαΐου 2020 - 16:51

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την επίτευξη του πρώτου ορόσημου που έχει θέσει στην ανάπτυξή της, δηλαδή την αύξηση της εγκατεστημένης της ισχύος σε ΑΠΕ στα επίπεδα των 500 MW, από 150 MW που είναι σήμερα. Έτσι, μέσα στο επόμενο 9μηνο η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία σταθμούς συνολικής ισχύος 100 MW, αυξάνοντας επομένως στα 250 MW το χαρτοφυλάκιό της σε έργα τα οποία συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή

Μάλιστα, όπως τονίζει η εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", ταυτόχρονα, η εταιρεία δρομολογεί το επόμενο κύμα έργων, το οποίο αποτελείται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 280 MW, που θα κατασκευασθούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Έτσι, κι ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με την υποβολή των προσφορών να εκπνέει στις 11 Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των δύο μικρότερων πάρκων, ισχύος 15 MW έκαστο, με τα οποία αυτό θα αποτελέσει συστοιχία.

«Μικρά» φωτοβολταϊκά

Πιο συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η επιλογή αναδόχου για το πρώτο από τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του οποίου προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο, με προϋπολογισμό 14,38 εκατ. ευρώ. Επομένως, η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του μεθεπόμενου μήνα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, και συγκεκριμένα στα τέλη του Ιουλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση και του δεύτερου πάρκου 15 MW, προϋπολογισμού 11,95 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε προκηρυχθεί την άνοιξη.

Το mega φ/β

Τα δύο αυτά έργα θα πλαισιώσουν το mega φωτοβολταϊκό, προϋπολογισμού 110,15 εκατ., το οποίο πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στη χρονιά, ώστε όταν ολοκληρωθεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη. Μάλιστα, με το συγκεκριμένο πάρκο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέχει το «ιστορικό χαμηλό» αποζημίωσης για εγχώρια μονάδα ΑΠΕ, καθώς η τιμή αναφοράς που έχει «κλειδώσει» (49,11 ευρώ/MWh) μεταφράζεται στη μικρότερη αμοιβή στην Ελλάδα για «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή που εγχέεται στο σύστημα.

Target Model

Τη στιγμή που η εμπορική αξιοποίηση των τριών αυτών έργων θα γίνεται μέσω του καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, το τελευταίο φωτοβολταϊκό που θα υλοποιήσει η θυγατρική της ΔΕΗ σε αυτό το αρχικό κύμα έργων, ένα πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, προορίζεται να αποτελέσει την πρώτη «πράσινη» μονάδα στη χώρα μας που θα συμμετάσχει απευθείας στο Target Model.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο η εταιρεία εξετάζει τις τελικές παραμέτρους για τη φόρμουλα συμμετοχής, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην προκήρυξη και αυτού του έργου.

Για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη η εταιρεία έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μεγάλων εκτάσεων γης που διαθέτει ο Όμιλος ΔΕΗ, καθώς τα έργα θα εγκατασταθούν σε εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία.