Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να εφαρμοσθεί άμεσα η διακοψιμότητα, με τη διεξαγωγή μέσα στον Ιούνιο των πρώτων δημοπρασιών για Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ) από τον ΑΔΜΗΕ. Έτσι, μετά την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα με την Κομισιόν για την παράταση διάρκειας του μέτρου, το αργότερο έως σήμερα θα κοινοποιηθεί το τελικό σχέδιο προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με τη λήψη του comfort letter από την DG Comp, θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι με την καταρχήν συμφωνία παρατείνεται ο μηχανισμός έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, προβλέποντας και τη διαδικασία πλήρους συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών ΥΔΦ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2). Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε διακοπεί τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εξέπνευσε η έγκριση από την Κομισιόν του σχήματος που βρισκόταν έως τότε σε ισχύ. Σε σχέση με το προγενέστερο σχήμα, εκτός από τη μείωση του μέγιστου δημοπρατούμενου φορτίου, μία ακόμη διαφοροποίηση των παραμέτρων του νέου σχήματος φέρεται να είναι η ελάττωση στο «κατώφλι» ισχύος για τη δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον το ελάχιστο όριο θα είναι μειωμένο στα 2 MW, από τα 3 MW που προβλέπονταν κατά την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του μέτρου. Κάτι που σημαίνει πως ακόμη μικρότεροι βιομηχανικοί καταναλωτές θα μπορούν να διεκδικήσουν την παροχή υπηρεσιών διακοψιμότητας στο σύστημα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")