Η Ανανέωση του Energia.gr

To energia.gr το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί υποτυπωδώς σε ηλεκτρονική μορφή το 2001, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του μηνιαίου περιοδικού ΕΝΕΡΓΕΙΑ που εκδίδετο τότε, μετατράπηκε σταδιακά σ’ ένα ανεξάρτητο μέσο για αρθρογραφία, ανάλυση και αναδημοσίευση αυστηρά επιλεγμένων άρθρων από τον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της ενέργειας και της οικονομίας.
Του Κωστή Σταμπολή, Εκδότη & Διευθυντή του energia.gr
Παρ, 30 Νοεμβρίου 2007 - 06:26

To energia.gr το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί υποτυπωδώς σε ηλεκτρονική μορφή το 2001, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του μηνιαίου περιοδικού ΕΝΕΡΓΕΙΑ που εκδίδετο τότε, μετατράπηκε σταδιακά σ’ ένα ανεξάρτητο μέσο για αρθρογραφία, ανάλυση και αναδημοσίευση αυστηρά επιλεγμένων άρθρων από τον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της ενέργειας και της οικονομίας. Έτσι αναδείχθηκε, σε ένα, σταθερό, και θέλω να πιστεύω έγκυρο μέσο ενημέρωσης για όσους ασχολούνται με τα ενεργειακά πράγματα , την οικονομία και το περιβάλλον.

Αξιολογώντας θετικά το site και την προσφερόμενη ενημέρωση η αγορά εστήριξε και στηρίζει το energia.gr σε τέτοιο βαθμό που η επισκεψιμότητά του από μερικές εκατοντάδες άτομα το μήνα όταν ξεκίνησε έφθασε πολλές χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι του 2007 με συνεχιζόμενη έκτοτε ανοδική πορεία.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα, που είναι ασφαλώς αποτέλεσμα της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας και του ρυθμού της παρεχόμενης ενημέρωσης, μας δημιουργεί και υποχρεώσεις απέναντί στους χρήστες του site. Έτσι πριν από μερικούς μήνες απεφασίσθη η αναβάθμιση του τόσο από πλευράς τεχνικών δεξιοτήτων, σχεδίασης αλλά και ύλης. Η Ελληνική επικαιρότητα, τα σχόλια και οι αναλύσεις εξασφαλίζονται μέσα από μία ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων αποκλειστικής απασχόλησης ενώ η ενημέρωση για τις διεθνείς ειδήσεις μέσα από συνεργασία με ξένα έντυπα και μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Τελευταία σημαντική συνεργασία είναι αυτή με τον διεθνή δημοσιογραφικό οργανισμό Dow Jones για την αναδημοσίευση στα Ελληνικά και Αγγλικά ειδήσεων και αναλύσεων.

Στόχος μας ήτο και θα είναι όπως ο συγκεκριμένος διαδικτυακός χώρος προσφέρει καθημερινά στον Έλληνα και ξένο επισκέπτη, έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ενέργειας και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, την περιφέρεια και παγκοσμίως. Για μεν τον ελληνόφωνο επισκέπτη να τον πληροφορεί για τις εξελίξεις στον διεθνή χώρο, στην Ελλάδα και την περιφέρεια και για τον αγγλόφωνο κυρίως για το τι γίνεται στην Ελλάδα και την περιφέρεια.

Η μέχρι σήμερα επιτυχία του site, κρινόμενη κυρίως από την μεγάλη του επισκεψιμότητα, έχει πιστεύουμε άμεση σχέση με τις αρχές που διέπουν την λειτουργία του. Έτσι η ανοικτή και ελεύθερη (δωρεάν) πρόσβαση στο site σε χρήστες εντός και εκτός Ελλάδος αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της φιλοσοφίας του κόμβου, η οποία μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:

  • Να προσφέρει πλήρη και άμεση πληροφόρηση σε όσους ενδιαφέρονται για τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο.
  • Να προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν το «οπλοστάσιο» των γνώσεών τους για τις ενεργειακές υποθέσεις, να ανατρέξουν στις αναλύσεις γνωστών και έγκριτων Ελλήνων και ξένων ειδικών και αυτό σε βάθος χρόνου (υπάρχουν αρχεία μέχρι το 2001).
  • Να προσφέρει μία πλατφόρμα για την προβολή ενεργειακών επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης τόσο μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων όσο και μέσω του επιχειρηματικού οδηγού (business directory) που είναι ενσωματωμένος στο site.

Η νέα δομή του site εξασφαλίζει μία πιο γρήγορη και πιο ευκρινή απεικόνιση της ειδησεογραφίας ενώ παράλληλα προσφέρει στον αναγνώστη- χρήστη πιο γρήγορη πρόσβαση. Είναι λογικό ότι με την μετάβαση από παλαιά του στην νέα δομή να παρατηρούνται ατέλειες ή ακόμη και να σημειώνονται λάθη και παραλείψεις. Γι αυτό την οριστική οπτική του μορφή θα την λάβει το site μετά από μερικές εβδομάδες εάν και πάντοτε θα υπάρχει έδαφος για βελτίωση και διαφοροποίηση της θεματολογίας και της εικόνας.

Στην προσπάθεια μας για αναβάθμιση και ανανέωση του energia.gr δεν ζητούμε την επιείκεια των αναγνωστών μας. Αντίθετα ζητούμε την κριτική τους, την γνώμη τους και τις υποδείξεις τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ενημέρωσης, και τελικά να φανούμε χρήσιμοι στην ενεργειακή κοινότητα και στο κοινωνικό σύνολο.