Γκάζι… στις εισαγωγές LNG πάτησαν οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι το πρώτο τετράμηνο του έτους με αποτέλεσμα οι ποσότητες που διακινήθηκαν από το ΕΣΦΑ να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες των αγωγών. Οι ανταγωνιστικές τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και η δυνατότητα προμήθειας του από περισσότερες πηγές συγκριτικά με το αέριο των αγωγών οδήγησαν το συγκεκριμένο προϊόν στην κυρίαρχη θέση ακόμη και στη μικρή ελληνική αγορά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των εισαγωγών και της διακίνησης φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, δείχνουν αύξηση 45% στις ποσότητες LNG που μπήκαν στο ΕΣΦΑ το πρώτο τετράμηνο του έτους. Το αποτέλεσμα ήταν οι ποσότητες να ανέλθουν στις 11.679 GWh από 8.031 το αντίστοιχο περσινό διάστημα αλλά και να ξεπεράσουν το άθροισμα των εισαγωγών αερίου εισαγωγών. Ο Διαχειριστής μέτρησε στα σημεία εισόδου των Κήπων και του Σιδηροκάστρου για το πρώτο τετράμηνο 9.714 GWh.

Όλα δείχνουν πως και η φετινή χρονιά θα αποτελέσει ρεκόρ για το LNG και είναι ενδεικτικό ότι ήδη τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας έφτασαν 15 φορτία, με τα 7 εξ αυτών να καταγράφονται τον Φεβρουάριο.

Οι καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι συνέχισαν ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού που προκάλεσε το lockdown της οικονομίας να εισάγουν ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου εκμεταλλευόμενοι το ανταγωνιστικό κόστος καθώς και τη μεγάλη βουτιά στην λιγνιτική παραγωγή ρεύματος. Όπως αναφέρουν μάλιστα πηγές, από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου το τετράμηνο πραγματοποιήθηκαν και εξαγωγές προς Βουλγαρία. Αυτές ήταν στις 3.119 GWh και αντιστοιχούσαν στο 1/7 των συνολικών ποσοτήτων αερίου που διακινήθηκαν από το ΕΣΦΑ.

Το πρώτο τετράμηνο, όμως, του έτους παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που γνώρισε η ελληνική οικονομία και η χώρα λόγω της πανδημίας οι εισαγωγές φυσικού αερίου όπως και η κατανάλωση κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 17%.

Η παροχή του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου αποτυπώνει και τη συμπεριφορά των καταναλωτών – χρηστών το τελευταίο δύσκολο δίμηνο της προαναφερόμενης χρονικής περιόδου. Επίσης τα στοιχεία καταδεικνύουν και τις ανακατατάξεις στο ενεργειακό μείγμα και ιδίως στην ηλεκτροπαραγωγή.  

Έτσι, συνολικά, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο κατανάλωσαν σχεδόν τις ίδιες με τις περσινές ποσότητες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Ήτοι 10.025 GWh. Ωστόσο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οπότε και οι λιγνιτικοί σταθμοί σχεδόν μηδένισαν την παραγωγή τους, σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση φυσικού αερίου για να καλυφθούν οι ανάγκες της ζήτησης ρεύματος. Το ίδιο δίμηνο άλλωστε κυριάρχησαν στο μείγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι ΑΠΕ.

Μεγάλη αύξηση της τάξης του 9% σημειώθηκε και στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τις μεγάλες βιομηχανίες. Οι μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και δευτερευόντως του Μαρτίου ήταν εκείνοι κατά τις οποίες τα εργοστάσια της χώρας ζήτησαν τις περισσότερες ποσότητες. Τον Απρίλιο, ο μήνας κατά τον οποίο πάγωσε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, η μεταποίηση χαμήλωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου. Συνολικά το τετράμηνο οι μεγάλες βιομηχανίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, κατανάλωσαν ποσότητες που ισοδυναμούν με 2.645 GWh.

Περισσότερες κατά 5% ποσότητες κατευθύνθηκαν στα δίκτυα διανομής. Αυτές ανήλθαν στις 5.684 GWh. Ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι μήνες με την υψηλότερη αύξηση της κατανάλωσης, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών όσο και της υποχρεωτικής παραμονής των πολιτών στα σπίτια, εξαιτίας των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

(capital.gr)