Σταθερά προσηλωμένη παραμένει η ElvalHalcor στη στρατηγική της, που είναι η ενίσχυση του τομέα του αλουμινίου και η παραγωγή προϊόντων υψηλής ζήτησης σε κρίσιμους τομείς και λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού όπως η συσκευασία τροφίμων αλλά και ο τομέας φαρμάκων. Επίσης η εταιρεία εστιάζει σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ελληνική βιομηχανία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινίου στην Ευρώπη με μερίδιο αγοράς 7%. Ειδικότερα, τα ευρωπαϊκά μερίδια αγοράς της ανέρχονται κατά 7% σε προϊόντα έλασης αλουμινίου, 15% στο βαμμένο αλουμίνιο, 6% στα προϊόντα foil αλουμινίου. Επίσης κατέχει 35% μερίδιο αγοράς σε προϊόντα συσκευασίας φαγητού, 23% στις εφαρμογές ναυπηγικής, 11% σε κατασκευές.

Στον τομέα του χαλκού η εταιρεία διατηρεί και επιδιώκει την αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ότι αποτελεί τον νούμερο ένα παραγωγό χαλκοσωλήνων στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό μερίδιό της στους σωλήνες χαλκού ανέρχεται στο 19%, στα προϊόντα διέλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού στο 4%, στην έλαση χαλκού και κραμάτων χαλκού στο 7%. Όπως σημειώνεται, όμως, εν μέσω της πανδημίας του κορoνοϊού οι τιμές των μετάλλων παρουσίασαν σημαντική κάμψη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο η ElvalHalcor τονίζει πως θα συνεχίσει να εστιάζει στη μεγιστοποίηση της καθαρής προστιθέμενης αξίας με ελάχιστη έκθεση στις μεταβολές των τιμών των μετάλλων.

Στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει για την επιτάχυνση της αύξησης του EBITDA, αλλά και η αξιοποίηση της παγκόσμιας τάσης στην αύξηση της ζήτησης για πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά όπως το αλουμίνιο. Παράλληλα η εταιρεία επιδιώκει τη διαφοροποιημένη έκθεσή της σε δομημένα ελκυστικές και αναπτυσσόμενες αγορές, όπου είναι αυξητική η ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού και υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί το ξέσπασμα της πανδημίας του κορoνοϊού.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Συνολικά την τελευταία 10ετία η ΕlvalHalcor έχει διαθέσει περισσότερα από 530 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις. Ειδικά στον τομέα του αλουμινίου στην τρέχουσα χρήση προχωρά επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ σε συνέχεια των 150 εκατ. ευρώ που αναμένεται να επιφέρει αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Στο πλαίσιο αυτό η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του νέου έλαστρου στη μονάδα αλουμινίου θα αρχίσει να μειώνει το κόστος των όποιων προϊόντων παράγονται στη συγκεκριμένη μονάδα.

Τη δεκαετία της κρίσης 2009-2019 ο όμιλος ElvalHalcor παρουσίασε σταθερή αύξηση των πωλήσεων κατά 5,9%, γεγονός που υπογραμμίζει, σύμφωνα με τη διοίκηση, τη σταθερή και συνεχή δυναμική του. Επίσης την τελευταία 5ετία (2015-2019) σημειώνει σταθερή ισχυρή κερδοφορία και στους δύο τομείς, αλουμίνιο και χαλκό.

Η πορεία το 2019

Στη χρήση του 2019 οι εξαγωγές του ομίλου ανήλθαν στο 1,9 δισ. ευρώ σε σύνολο πωλήσεων 2 δισ. ευρώ. Στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων το αποτέλεσμα μετάλλου από τις μειωμένες τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές επηρέασε αρνητικά το αποτέλεσμα, από την άλλη πλευρά όμως υπήρξε θετική επίδραση από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού μετά την αναχρηματοδότηση, παρά την αύξηση του δανεισμού λόγω του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.

Να σημειωθεί πως στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης ενεκρίθη η έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους μέχρι ποσού 150 εκατ. ευρώ.

(Από τη Ναυτεμπορική)