Το Πετρέλαιο Επιβραδύνει την Ανάπτυξη

Οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου προβληματίζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ η EFG Eurobank εκτιμά ότι το κερδοσκοπικό «κρεσέντο» με τον «μαύρο χρυσό», είναι πιθανό να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,5% το 2008 από 4,1% φέτος.
Του Βασιλη Ζηρα- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρι, 4 Δεκεμβρίου 2007 - 00:32


Οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου προβληματίζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ η EFG Eurobank εκτιμά ότι το κερδοσκοπικό «κρεσέντο» με τον «μαύρο χρυσό», είναι πιθανό να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,5% το 2008 από 4,1% φέτος.


Το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσει την ετήσια έκθεσή του, κατά τη συνάντησή του με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Στις τελευταίες προβλέψεις του, το ΔΝΤ προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,9% για το 2007 και 3,6% για το 2008, ενώ οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας είναι πιο αισιόδοξες, 4,1% και 4% αντίστοιχα. Επίσης, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι ο δυνητικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα υποχωρήσει στο 3%, εάν δεν προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.


Επίσης, σε μελέτη της διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και προβλέψεων της EFG Eurobank εκτιμάται ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα (των 90 δολαρίων/βαρέλι) η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί περισσότερο από ό,τι οι οικονομίες άλλων ανεπτυγμένων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.


«Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2008 τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί ελαφρά περισσότερο (κατά 0,6%) λόγω της υψηλότερης εξάρτησης από το πετρέλαιο. Κατά συνέπεια, με τις τιμές του αργού πετρελαίου στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, ο κίνδυνος μιας υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 3,5% το 2008 (από 4,1% το 2007) είναι σημαντικός» αναφέρεται στη μελέτη. Η EFG Eurobank επισημαίνει μάλιστα ότι μια τέτοια επιβράδυνση θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους, ο οποίος στηρίζεται στην προσδοκία ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ένα ρυθμό 4% το 2008.


Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας από την πλευρά τους επιμένουν στις προβλέψεις τους, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου αντισταθμίζονται από την αύξηση των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων και των εξαγωγών, ενώ προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατανάλωση. Επιπλέον, η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου λειτουργεί ως ασπίδα στην ανατίμηση των καυσίμων. Βεβαίως, όπως σημειώνουν, οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην πρόβλεψη της Κομισιόν και της ΕΚΤ για μέση τιμή πετρελαίου 78,7 δολάρια/βαρέλι το 2008 και μέση ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1/1,42
Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ε.Ε. και οι επιπτώσεις από το πετρέλαιο και την κρίση των subprime loans θα συζητηθούν στο σημερινό Ecofin. Επίσης, θα εγκριθεί έκθεση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβώνας. Βασική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι συνολικά, η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τους στόχους της Λισσαβώνας είναι ενθαρρυντική, αν και τα αποτελέσματα διαφέρουν στους διάφορους τομείς αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών.


Στο Ecofin θα συζητηθεί επίσης, πρόταση οδηγίας για τη λειτουργία και εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Βασικοί στόχοι της πρότασης είναι η προώθηση της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών υπηρεσιών, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου καθώς και της προστασίας των ασφαλισμένων.


EFG Eurobank: Καθαρό κερδοσκοπικό «κρεσέντο»


Σε καθαρή κερδοσκοπία αποδίδει το 41% της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς από τις αρχές του 2004 έως σήμερα η EFG Eurobank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών του ομίλου, από τα 89 δολάρια της αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού σε αυτή την 3ετία, τα 23 δολάρια είναι κερδοσκοπία. «Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί εύκολα να μειωθεί στα 66 δολάρια το βαρέλι από τα 89 δολάρια που βρίσκεται σήμερα, αν οι προσδοκίες των επενδυτικών funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά πετρελαίου αντιστραφούν» τονίζεται στην έκθεση. Επίσης, θεωρεί ότι «βραχυπρόθεσμα, ο κίνδυνος μιας διόρθωσης στις τιμές των εμπορευμάτων παραμένει υψηλός, καθώς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ επιβραδύνεται σημαντικά και οι ανησυχίες των επενδυτών για μια επερχόμενη ύφεση εντείνονται». Ωστόσο, εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές και σημειώνει ότι η προσθήκη εμπορευμάτων σε μετοχικά και ομολογιακά χαρτοφυλάκια αυξάνει την απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο για τους επενδυτές.