Θα πουλήσει ο Σαρκοζί την EDF ;

H γαλλική κυβέρνηση κατέχει σήμερα το 87% της EDF, ενός ενεργειακού κολοσσού, δεύτερου στην κατάταξη των μεγαλυτέρων από πλευράς κεφαλαιοποίησης εταιρειών, μετά από την Shell, στην Ευρώπη.
Από σχόλιο των Financial Times, στις 22/11/2007
Τρι, 4 Δεκεμβρίου 2007 - 07:26

H γαλλική κυβέρνηση κατέχει σήμερα το 87% της EDF, ενός ενεργειακού κολοσσού, δεύτερου στην κατάταξη των μεγαλυτέρων από πλευράς κεφαλαιοποίησης εταιρειών, μετά από την Shell, στην Ευρώπη.

 Η ίδια πριν από δύο χρόνια είχε πουλήσει μέσω μετοχοποίησης το 13% της εταιρείας με τιμή μετοχής, “τσιμπημένη” κατά πολλούς, τα 32 ευρώ. Από τότε όμως η τιμή της μετοχής έχει σχεδόν τριπλασιαστεί φτάνοντας τα 83 ευρώ, εκτοξεύοντας την αξία της εταιρείας στα 150 δις ευρώ (222,4 δις δολάρια).

Στη θεαματική άνοδο της εταιρείας συνετέλεσε η προνομιακή θέση της EDF στην Ευρωπαϊκή αγορά ως της μεγαλύτερης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά σε μια περίοδο άνθισης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε το μονοπώλιο της EDF στη Γαλλία, αλλά και η επιχειρηματική της δραστηριότητα σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γερμανία. Παράλληλα η γαλλική εταιρεία αναζητά τώρα πελάτες και στην κινέζικη αγορά.

Μία πλειάδα αναλυτών αναφέρει, ότι το ευοίωνο μέλλον της EDF θα συνεχιστεί, καθώς η μετοχή της θα αγγίξει τα 120 ευρώ τους ερχόμενους μήνες, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις (προς την κυβέρνηση) για την αποκόμιση σημαντικών κερδών και υπεραξίες από πώληση ενός επιπλέον μεριδίου της. Εξάλλου δικαιούται και με τον νόμο η Γαλλική κυβέρνηση να πουλήσει το 17% της εταιρείας μειώνοντας την κρατική συμμετοχή μέχρι το 70%.

Η πώληση ενός ακόμη μεριδίου της EDF κρίνεται αναγκαίο για τον Σαρκοζί, αφενός για να μειώσει με τα έσοδα αυτά το έλλειμμα του προϋπολογισμού και αφετέρου για να καλύψει διάφορες φορολογικές ρυθμίσεις, στις οποίες έχει δεσμευθεί σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της δημοτικότητάς του.

Το ερώτημα όμως που τίθεται τώρα είναι, από πού θα προέλθουν τα χρήματα, αν όχι από πώληση τμήματος της EDF; Μια τέτοια απόφαση μπορεί να γίνει το κόκκινο πανί για τα σωματεία εργαζομένων, που κρατούν την χώρα όμηρο τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει των αναπροσαρμογών των συντάξεων του δημοσίου τομέα.

 Παρόλο που μία προοπτική πώλησης ενός ακόμη μεριδίου της EDF φαίνεται να εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, ίσως είναι μεγαλύτερο το ρίσκο από την απεμπόληση 25 δις ευρώ ή και περισσότερων, που θα εισέπραττε η κυβέρνηση από την πώληση ενός μικρού ποσοστού της EDF.