Η Τουρκία και η Ιταλία πραγματοποίησαν κοινή άσκηση στη Μεσόγειο Θάλασσα το Σάββατο. Η υποβρύχια θαλάσσια άσκηση έδειξε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, ενώ άλλα κράτη της περιοχής αντιτίθενται στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το almonitor.com. Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την κοινή άσκηση χθες με ένα tweet. 

 

 

Η υποβρυχια άσκηση είχε στόχο να βελτιώσει τη «διαλειτουργικότητα» μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, σύμφωνα με το tweet του τουρκικού υπουργείου.

Η άσκηση αυτή έρχεται μετά από πολλές κριτικές που ασκήθηκαν από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Αίγυπτο κατά της Τουρκίας για τις προκλητικές τακτικές της στη Μεσόγειο. Η Τουρκία επιχειρεί επί του παρόντος την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος θεωρεί δικά της τα χωρικά ύδατα τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία.

Η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη Λιβύη για επέκταση επιχειρήσεων εκεί. Η Αίγυπτος και η Γαλλία υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που είναι πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει το GNA.

Τον περασμένο μήνα, οι χώρες δημιούργησαν μια συμμαχία μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία επίσης υποστηρίζει τον Χαφτάρ, για να καταγγείλει τις τουρκικές έρευνες σε αυτά που επισημαίνουν ότι είναι κυπριακά ύδατα, τις παραβιάσεις από την Τουρκία του εναέριου χώρου της Ελλάδας αλλά και την τουρκική υποστήριξη του GNA στη Λιβύη.

Από την άλλη νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επέκρινε τις γεωτρήσεις της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο, λέγοντας ότι παραβίασε τα χωρικά ύδατα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Η Ιταλία όμως είναι είναι μέλος της ΕΕ και μια σημαντική οικονομία στη Μεσόγειο και η ναυτική άσκηση δείχνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει κάποια υποστήριξη στο υπερεθνικό σώμα μεταξύ των μεσογειακών κρατών.