Με μια λιτή ανακοίνωση η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες το νέο της εκπτωτικό πρόγραμμα για τους καλοκαιρινούς μήνες, διατηρώντας την έκπτωση 8% για τις καταναλώσεις πάνω από 2.000KW και προσφέροντας έκπτωση 5% στους λογαριασμούς e-bill για όλους τους πελάτες ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως κίνητρο για να επιλέξουν στο μέλλον τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι ανακοινώσεις μπορούν να ερμηνευτούν ως μια κίνηση η εταιρεία να προσελκύσει και πάλι πελάτες που τα προηγούμενα χρόνια μετακινήθηκαν σε άλλους παρόχους ενέργειας.

Η εικόνα μιας ΔΕΗ  που προσφέρει εκπτωτικά προγράμματα, επιχειρεί να προσδώσει ένα τόνο σταθερότητας, κάτι για το οποίο τουλάχιστον η διοίκηση της εταιρείας φρόντισε επιμελώς να καλλιεργήσει τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα έρχονται σε μια περίοδο που ακόμα δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης και τον αντίκτυπο που θα έχει στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Η έμφαση δε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να ερμηνευτεί ως μια κίνηση να στηριχθεί αυτό το σημαντικό τμήμα της οικονομίας, πόσο μάλλον τώρα στο παρά πέντε της έναρξης της βραχύβιας τουριστικής περιόδου.

Επιπλέον, η συνέχιση της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ έρχεται μετά από μια περίοδο, όπου είχαν σημειωθεί αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, γεγονός που επισημάνθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επίσης, τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου καταγράφηκε και μια σημαντική πτώση του κόστους παραγωγής του ρεύματος, εξαιτίας της πτώσης της ΟΤΣ και της τιμής του φυσικού αερίου.

Όμως δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως την ώρα που η ΔΕΗ ανακοινώνει αυτό το πρόγραμμα προχωράει σε τιτλοποίηση μέρους των ανεξόφλητων λογαριασμών, με στόχο να αντλήσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Γεγονός πως η επιχείρηση προσπαθεί ταυτόχρονα να βελτιώσει τα έσοδα της.

Την ίδια ώρα, οι κινήσεις αυτές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εναλλακτικών παρόχων. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση του κλάδου. Το μεγάλο στοίχημα για τις εταιρείες παραμένει η σταθεροποίηση της εισπραξιμότητας και η διατήρηση του πελατολογίου τους.

Να σημειωθεί, πως σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΙΕΝΕ η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος κατέγραψε μικρή άνοδο το περασμένο επταήμερο, διαμορφούμενη στα €36.36/MWh. Η μέση ΟΤΣ εμφανίζεται αυξημένη κατά 2.28% από την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΟΤΣ στα €57.27/MWh και στα €18.14/MWh αντίστοιχα. Επιπλέον, το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (40%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (28%), καθαρές εισαγωγές (18%), μεγάλα υδροηλεκτρικά (8%) και λιγνίτη (6%). Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στο μερίδιο των ΑΠΕ (ήταν στο 27%), καταγράφηκε πτώση στο μερίδιο των καθαρών εισαγωγών (ήταν στο 19%), ενώ τα μερίδια του φυσικού αερίου, των μεγάλων υδροηλεκτρικών και του λιγνίτη παρέμειναν αμετάβλητα.