Την 1η Ιουλίου η Γερμανία αναλαμβάνει δύο σημαντικές προεδρίες: Του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η δε συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη όχι μόνο λόγω της πανδημίας και της απειλής νέου κύματος αλλά και εξαιτίας της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε αυτή στο πέρασμά της. «Η γερμανική προεδρία θα είναι προεδρία του κορωνοϊού», αναγνώρισε 

ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας στην «Welt», διευκρινίζοντας ότι  «πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την κρίση, για παράδειγμα σχετικά με το πώς θα βελτιώσουμε τόσο την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όσο και την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βερολίνο έχει θέσει τρεις στόχους  στην 13η προεδρία του από την ίδρυση της ΕΕ.  «Πρέπει να λύσουμε τα οικονομικά ζητήματα, δηλαδή το πρόγραμμα ανάκαμψης και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο διάρκειας έως το 2027. Δεύτερον, πρέπει να κλείσουμε το Brexit με επιτυχία. Και τρίτον, πρέπει να πετύχουμε να τοποθετηθεί η Ευρώπη ως ενωμένη οντότητα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό υπερδυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, που γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος», τόνισε ο Μάας, επισημαίνοντας με νόημα: « Θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή μόνον εάν καταφέρουμε να επιβάλουμε τον εαυτό μας σε αυτό το περιβάλλον, εάν το κάνουμε μαζί ως Ευρωπαίοι. Διαφορετικά θα γίνουμε το μπαλάκι των άλλων». Άδικο δεν έχει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ωστόσο για να γίνει αυτό η ΕΕ πρέπει πρώτα να δυναμώσει εσωτερικά κάτι που προϋποθέτει  τα χρήματα του πακέτου Ανάκαμψης  που αυτή την στιγμή τα βλέπουμε μόνο με.. κιάλια.

Όσον αφορά το Brexit, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται πια. Ουδείς ενδιαφέρεται για το αν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Βρετανία έως το τέλος του έτους. Τα προβλήματα άλλωστε που αντιμετωπίζει η ΕΕ ως σύνολο και κάθε κράτος χωριστά είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο επιτακτικά από τις απαιτήσεις του Λονδίνου για να υπάρξει μια συμφωνία.

Όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκεί το κλίμα δεν είναι πρόσφορο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να λύσει το Βερολίνο είναι να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ προκειμένου επιτέλους να υπάρξει κάποια απόφαση για οιοδήποτε θέμα. Ούτε για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.  «Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια άλλη προσπάθεια, ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι μια απόδειξη αδυναμίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, η συμφωνία να μην είναι μέχρι τώρα εφικτή», ανέφερε ο Μάας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αμερικανο-κινεζική διαμάχη που πήρε μεγάλες διαστάσεις με  την  εκτόξευση εκατέρωθεν κατηγοριών κατά την διάρκεια της πανδημίας.  Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι άφωνο σε όλα τα παγκόσμια ζητήματα: Από την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών έως τον εμφύλιο στην Λιβύη και την Συρία. «Όπως εμφανίζεται να λειτουργεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, αποδεικνύεται ότι η ανάγκη για μεταρρύθμιση δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο επείγουσα», κατέληξε ο Μάας, τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για την γερμανική προεδρία, η οποία αναλαμβάνει σήμερα και για ένα μήνα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δημιουργήθηκε το 1945 με σκοπό την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Και μόνο αυτό δεν κάνει.