Νέα Πρωτοβουλία CEO's για την Ανάκαμψη, Μεταρρύθμιση και Ανθεκτικότητα της Ευρώπης

Νέα Πρωτοβουλία CEOs για την Ανάκαμψη, Μεταρρύθμιση και Ανθεκτικότητα της Ευρώπης
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 3 Ιουλίου 2020 - 08:20

Πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πρωτοβουλίες σημαντικών επιχειρηματικών παικτών, με στόχο να συμβάλουν στον δημόσιο διάλογο που εκτυλίσσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου για την προώθηση πολιτικών και την λήψη αποφάσεων που ευνοούν την ανάκαμψη των οικονομιών και την διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Γηραιάς ηπείρου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία την οποία υπέγραψαν στις 29 Ιουνίου, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι πολυεθνικών κολοσσών, όπως μεταξύ άλλων, οι ABB, ENEL, SIEMENS, και SCANIA, η οποία αποτελεί, ουσιαστικά, έναν οδικό χάρτη με τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε η Ευρώπη να υπερβεί τις συνέπειες της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού και να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάκαμψης με βιώσιμο τρόπο.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία "CEO Initiative for Europe's Recovery, Reform and Resilience" (Πρωτοβουλία Διευθυνόντων Συμβούλων για την Ανάκαμψη, την Μεταρρύθμιση και την Ανθεκτικότητα της Ευρώπης) η οποία εκπροσωπεί πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, απασχολούν συνολικά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους και παρουσιάζουν έσοδα ύψους άνω των 600 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες την πρωτοβουλία, οι εταιρείες που εκπροσωπούν εξακολουθούν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους ως προς την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και έχουν υιοθετήσει τα δικά τους σχέδια απανθρακοποίησης.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μιαν άνευ προηγουμένου πρόκληση από τις διαταραχές της πανδημίας της νόσου Covid-19, "είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε σθεναρά το «Επόμενη Γενιά Ε.Ε.», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες βραχυπρόθεσμα, αλλά και να προετοιμαστούμε για τον μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό ώστε να οικοδομήσουμε μια πιο ανθεκτική, ψηφιοποιημένη, ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη για τις μελλοντικές γενιές."

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αρχές για μια βιώσιμη ανάκαμψη και τον μακροπρόθεσμο μετασχημτισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας είναι οι ακόλουθες:

  • Να δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα που έχουν άμεσες θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και συνάδουν με τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για το 2030 και το 2050.
  • Να αρθούν τα υφιστάμενα εμπόδια στις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, σε τεχνολογίες χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και μηδενικών εκπομπών, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και κυκλική οικονομία.
  • Να προωθηθούν φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ένα ολιστικό σύστημα τιμολόγησης CO2, που προβλέπει την φιλόδοξη τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα και ως κεντρικό συστατικό ενός μελλοντικού συστήματος, στέλνει ένα αποφασιστικό μήνυμα διαμόρφωσης τιμών στην αγορά, διασφαλίζοντας παράλληλα μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση για τους ευρωπαίους πολίτες και επιτυγχάνοντας την στοχευμένη μείωση των εκπομπών.
  • Να τονωθεί η ζήτηση για βιώσιμες, καινοτόμες και ψηφιακές λύσεις, όπως μεταξύ άλλων, μέσω της χρήσης συστημάτων ανανέωσης, δημόσιων συμβάσεων και επενδύσεων, αλλά και της αύξησης της τυποποίησης σε επίπεδο Ε.Ε.
  • Να υπάρξει η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και βιώσιμης χρηματοδότησης ως μέσο για την μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα και την κυκλική οικονομία και τέλος,
  • να ασκηθούν πιέσεις για την προώθηση της διαφάνειας, όσον αφορά στη βιωσιμότητα των πρωτοβουλιών της Ε.Ε., καθώς και τα εταιρικά προϊόντα και τις αλυσίδες εφοδιασμού

Όπως τονίζεται σε σχετικό κείμενο που ήρθε σε γνώση του energia.gr, οι επικεφαλείς των μεγάλων αυτών ομίλων εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμβάλουν, καθένας με τις δυνάμεις του, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Με βάση τα επιχειρηματικά μοντέλα που "τρέχουν", την εμπειρία αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, έχουν προσδιορίσει τους ακόλουθους τομείς δράσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που ενισχύονται από την ψηφιοποίηση, στους οποίους επιθυμούν να συμβάλουν, μέσα από μια διαδικασία υποβολής εποικοδομητικών προτάσεων που εγγυώνται την επιτυχία του σχεδίου.

Αυτοί έγκεινται στην απανθρακοποίηση και τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα, στην προώθηση καινοτομιών σε σχέση με την περιεκτικότητα σε άνθρακα και τις μηδενικές εκπομπές, την κυκλική οικονομία και την βιώσιμη χρηματοδότηση, τομείς για τους οποίους προβλέπεται η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα ενισχύουν τις επιχειρηματικές προοπτικές με στόχο τη μεγιστοποίηση της συμβολής των εταιρειών στις διεργασίες της απανθρακοποίησης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας στο μέλλον.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι οι οποίοι υπέγραψαν την πρωτοβουλία, θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρέπει να βασίζεται σε ένα έξυπνο βιομηχανικό πλαίσιο πολιτικής, που θα συμβάλλει στις διαρθρωτικές αλλαγές και θα συνδυάζεται με συνθήκες που θα επιτρέπουν τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας.

Μεταξύ των όσων περιλαμβάνονται στις ανωτέρω βασικές αρχές, για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα, η "CEO Initiative for Europe's Recovery, Reform and Resilience" προτείνει τα ακόλουθα:

  • Να εξεταστεί ο ορισμός μιας προβλέψιμα αυξανόμενης ελάχιστης κατώτατης τιμής και η κατάλληλη ανάπτυξη του EU-ETS για την κάλυψη όλων των τομέων, με ταυτόχρονη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών.
  • Τα έσοδα από το ETS (και οι εθνικοί περιβαλλοντικοί φόροι) να διοχετεύονται προς τη βιώσιμη καινοτομία και την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας- σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζουμε το ταμείο καινοτομίας της ΕΕ.
  • Ενώ οι ενδείξεις τιμών για το CO2 θα πρέπει πρωτίστως να ενεργοποιούνται από το ETS, η μεταρρύθμιση της φορολογίας της ενέργειας και η σχετική οδηγία (directive) της θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις κλιματικές επιπτώσεις όλων των ενεργειακών φορέων προκειμένου να διασφαλιστεί η απανθρακοποίηση της αγοράς ενέργειας.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στις βιώσιμες, καινοτόμες και ψηφιακές λύσεις, η πρωτοβουλία συστήνει, την ταχεία επέκταση των δυνατοτήτων των ΑΠΕ, ως βάση για τον μετασχηματισμό όλων των βιομηχανιών, την ενίσχυση των έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για την προώθηση της οικονομικά αποδοτικής ηλεκτροδότησης, καθώς και την τόνωση της ανάπτυξης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακόμη, αναφορικά με τη σύνδεση των τομέων (coupling), η πρωτοβουλία θεωρεί ότι απαιτείται κλιμάκωση των τεχνολογιών διεργασιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και η προώθηση του ανανεώσιμου υδρογόνου και των βιώσιμων καυσίμν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα εναλλακτικά καύσιμα αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για την απανθρακοποίηση, μεταξύ άλλων, των αεροπορικών μεταφορών, όπως και ορισμένων άλλων βιομηχανικών διεργασιών. Επιπλέον, η αναθεώρηση της στρατηγικής για τα εναλλακτικά καύσιμα, πρέπει να επικεντρωθεί στην ευθυγράμμιση των πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στην περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων και μελλοντικών λύσεων.

Τέλος, η επιτυχής εφαρμογή του νέου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, απαιτεί την προώθηση της καινοτομίας σε έμα ευρύ φάσμα μορφών ανακύκλωσης, μέσω της δημιουργίας υγιών συνθηκών ανταγωνισμού και της διατήρησης ενός τεχνολογικά ουδέτερου ορισμού της έννοιας της ανακύκλωσης.

Aκολουθεί ο κατάλογος των εταιρειών και των CEO's που υπογράφουν την πρωτοβουλία:

ABB Ltd, Björn Rosengren

Akzo Nobel N.V., Thierry Vanlancker

Enel S.p.A., Francesco Starace

E.ON SE, Dr. Johannes Teyssen

IBERDROLA S.A., José Ignacio Sánchez Galán

A.P. Møller - Mærsk A/S, Søren Skou

SAP SE, Christian Klein

Scania AB, Henrik Henriksson

Schneider Electric SE, Jean-Pascal Tricoire

Siemens AG, Joe Kaeser

Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess