«Οι διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα για τις οικονομικές ζώνες στην Αδριατική θάλασσα θα είναι πολύ δύσκολες» υπεστήριξε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μετά την Ελληνοϊταλική συμφωνία για την χάραξη της υφαλοκρηπίδος των δύο χωρών στο Ιόνιο πέλαγος. Η Αδριατική θάλασσα δεν αφέθη εκτός συμφωνίας και τα δικαιώματα της Ελλάδος επεκτείνονται και σ’ αυτήν σε μεγάλη έκταση

αλλά πρέπει να διαπραγματευθεί με την Αλβανική κυβέρνηση που έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 15 μίλια από το 1976.

Κλειδί στην όλη υπόθεση είναι η «ιδιοκτησία» της νήσου Σάσων στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνος, της αλύτρωτης Βορείου Ηπείρου.

Η Σάσων ενσωματώθη στο Ελληνικό βασίλειο την 2α Ιουνίου 1864 όταν η Ιόνιος Πολιτεία με τα 7 μεγαλύτερα νησιά της (**) που είχαν περιέλθει στην κατοχή της Αγγλίας με το συνέδριο της Βιέννης (1814), ενώθη με την Ελλάδα, επ’  ευκαιρία της ανόδου στον Ελληνικό θρόνο του βασιλέως Γεωργίου Α’.

Η Ελλάς όμως, απέφυγε τότε να καταλάβει την Σάσων, είτε επειδή «εκείτο μακράν», όπως είπε κι’ ο «εθνάρχης»  για την Κύπρο το 1974, είτε από ασυγχώρητη αμέλεια του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολείται κυρίως με μεταθέσεις… πρέσβεων.

Βεβαίως, εκείνη την εποχή (το 1864) δεν υπήρχε το Αλβανικό κράτος (ιδρύθη μόλις το 1920) ούτε το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης που με την σύμβαση της Γενεύης  του 1958 και του Montego Bay του 1982, ανεγνώρισε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα  και αυτόνομη οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Εν τούτοις, ο Ελληνικός στρατός κατέλαβε  την νήσο Σάσων το 1913 κατά τη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού πολέμου αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος εξηναγκάσθη να στέρξει βραδύτερον την παραχώρηση της εις την Ιταλία. Οι ελάχιστοι Έλληνες που παρέμειναν στο νησί εσφαγιάσθησαν υπό Αλβανών «ατάκτων» και αργότερα η νήσος έγινε ναυτική βάσις του Μουσολίνι.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η Ιταλία εξηναγκάσθη να εγκαταλείψει το Αλβανικό της προτεκτοράτο, η νήσος Σάσων κατέστη η μοναδική Σοβιετική ναυτική βάσις στην Μεσόγειο και όταν ο Αλβανός δικτάτωρ Εμβέρ Χότζα τα χάλασε με τον Στάλιν, την νήσο εποφθαλμιούσαν οι Κινέζοι.

Κανονικώς με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία το 1990, η Σάσων έπρεπε να επανέλθει στην Ελληνική κυριαρχία αλλά το ανθελληνικό ΝΑΤΟ άλλως εφρόνει: Την μίσθωσε πάλι η Ιταλία.

Αυτό  βεβαίως δεν σημαίνει ότι παρεγράφησαν τα Ελληνικά δικαιώματα επί της Σάσωνος όταν είναι γνωστόν ότι η Ελληνική παραίτησις οφείλεται στην εξαπάτηση του Ελευθερίου Βενιζέλο με την συνθήκη της Φλωρεντίας.     

Επειδή σήμερα η Αλβανική κυβέρνηση επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε έχει ανάγκη  συγκαταθέσεως της Ελλάδος, καλόν θα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας να επαναθέσει το ζήτημα της νήσου Σάσωνος και να πει στον Αλβανό πρόεδρο ΄Εντυ Ράμα : «Είναι δύσκολο, ρε, να τα βρούμε, όπως απειλείς; Για δες το νησί Σάσων έξω από τον Αυλώνα, μήπως δεν σου ανήκει και το διεκδικήσουμε;».

Ως γνωστόν, έτσι γίνονται οι δουλειές στην Ευρωπαϊκή …Διαίρεση. Αρκετά υπέφεραν οι Έλληνες από τους Ευρωπαϊκούς εκβιασμούς. Ας τους χρησιμοποιήσουν και μία φορά αντί να φαίνονται διαρκώς ευχάριστοι στους ασπόνδους φίλους τους.

 

(*) ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΆ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» υπό Γεωργίου Κ.Γιαγκάκη ,Αίγινα 1992.

(**) Στα Επτάνησα συγκαταλέγονται η Κέρκυρα , η Κεφαλληνία, Ιθάκη, Λευκάς, Ζάκυνθος με τις Στροφάδες. οι Παξοί, τα Κύθηρα ως και 153 νησαία εδάφη στο αρχιπέλαγος των Διαποντίων .Όλα Ελληνικής ιδιοκτησίας.