Χθες το ενδιαφέρον μπορεί να μονοπώλησε η αναγγελία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη για το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ, το οποίο θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα και τραπεζικά δάνεια εάν χρειάζεται. Όμως παραμένει το ερώτημα, εάν παράλληλα με τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες 

θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και η υλοποίηση του στοιχήματος της εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Σημαντικό εργαλείο θα αποτελέσει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο όπως επεσήμανε χθες ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το νέο εξοικονομώ θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σαφέστατα στόχος είναι να στηριχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας που δέχτηκε τεράστιο πλήγμα την περίοδο του κορωνοϊού.

Στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα με στόχο τη διεύρυνση τους, ώστε να συμμετέχει ακόμα περισσότερος κόσμος. Το πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει μόνο την αντικατάσταση κουφωμάτων. Θα δοθεί βάρος και σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η έξυπνη διαχείριση του σπιτιού.

Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών και οι υποδομές για τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι μερικές από τις καινοτομίες. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό επεξεργασία, λεπτομέρειες του οποίου δεν θα γνωστοποιηθούν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας χθες στο συνέδριο «Ενέργεια και Οικονομία-Ξεπερνώντας την πανδημία» ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε  παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης με χρήση ΑΠΕ που εκσυγχρονίζουν τα σπίτια και τα βάζουν σε μια νέα εποχή λόγω της ανάγκης να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί η υλοποίηση των έργων σε δήμους και περιφέρειες. Μία από τις περιφέρειες που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση είναι της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων και την εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου, με την εξοικονόμηση να φτάνει το 60%. Το συγκεκριμένο έργο θα γίνει με τη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το κόστος της επένδυσης έχει εκτιμηθεί στα 18,5 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού έχει ξεκινήσει και στις 17 Σεπτεμβρίου είναι η τελική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Από την υλοποίηση του έργου αναμένεται εξοικονόμηση περίπου 2,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

- O διευθύνων σύμβουλος της Globiled Tareq Jiwazi τόνισε πως σε όλη την υφήλιο θα δοθεί έμφαση στην αντικατάσταση των φωτιστικών σε δήμους με led και αυτό δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία και στη Ελλάδα.

 

Επιπλέον, με ενδιαφέρον ακούστηκαν τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Globiled Tareq Jiwazi στο συνέδριο και συνδέονται με την προοπτική που έχει η εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας. Σημείωσε πως σε όλη την υφήλιο θα δοθεί έμφαση στην αντικατάσταση των φωτιστικών σε δήμους με led και αυτό δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία και στη Ελλάδα. Εκτιμάται πως αυτή η αγορά θα προσελκύσει επενδύσεις πάνω από 2 τρις παγκοσμίως. Αποκάλυψε δε πως η εταιρεία του θα αναπτύξει μια μονάδα παραγωγής φωτιστικών δρόμου. Θα αποτελεί όπως είπε μια επένδυση που θα συνδυάζει τον έξυπνο τηλεδιαχειριζόμενο φωτισμό με την νέα έννοια των έξυπνων πόλεων. Η επένδυση θα γίνει στη Βάρη και θα παράγει επίσης έξυπνους ελεγκτές, αισθητήρες πάρκων και μια πλατφόρμα που να μπορούν να τηλεδιαχειρίζονται οι εφαρμογές.