ΔΕΗ: Το Νέο Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου – Παραμένει Ερώτημα η Εύρυθμη Λειτουργία των Μονάδων

ΔΕΗ: Το Νέο Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου – Παραμένει Ερώτημα η Εύρυθμη Λειτουργία των Μονάδων
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 16 Ιουλίου 2020 - 08:10

Τα βλέμματα μπορεί να είναι στραμμένα στο master plan της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση το οποίο αναμένεται να ρίξει φως σε πολλά ερωτηματικά για το μέλλον των περιοχών, ωστόσο ήδη τους τελευταίους μήνες ξετυλίγεται το κουβάρι των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 

το οποίο θα περιλαμβάνει 1.800 εργαζομένους. Με τους εργαζόμενους από την πλευρά τους να βλέπουν μια κίνηση αποδυνάμωσης της εταιρείας με συνέπειες και για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων.

Αυτή η απόφαση δεν φαίνεται -προς το παρόν και εν μέσω τουριστικής περιόδου- να δημιουργεί προβλήματα στην ευστάθεια του συστήματος. Αλλά σίγουρα παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όσοι δηλώσουν ότι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Επομένως από τον Οκτώβριο και μετά θα γίνουν ορατές οι συνέπειες και ιδίως στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε εκείνες τις μονάδες που βρίσκονται στο ηπειρωτικό σύστημα, που δεν είχαν ενταχθεί στο πρώτο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και μπαίνουν τώρα. Μάλιστα εάν φύγουν 500 εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν θεμελιώσει πλήρες δικαίωμα συνταξιοδότησης, τότε υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται, πως στο πρώτο πρόγραμμα αποχώρησαν από τις λιγνιτικές μονάδες σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη 750 εργαζόμενοι, με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Μεγάλο ερώτημα από την άλλη είναι τι θα γίνει με το υπόλοιπο προσωπικό που θα μείνει πίσω και εάν θα μετεκπαιδευτεί, καθώς από μόνη της η Πτολεμαΐδα 5 δεν θα μπορεί να απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού. Να σημειωθεί πως στις αρχές του έτους στην πρόταση που υπέβαλε η Ε.Ε. για τον κανονισμό του ευρωπαϊκού συμβουλίου και του κοινοβουλίου που αφορά θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης υπάρχει σαφής αναφορά για το μέλλον των εργαζομένων στις περιοχές που θα υποστούν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως το ταμείο πρέπει «αφενός να καλύπτει την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των πληττόμενων εργαζομένων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων απ’ αυτούς, με σκοπό να τους βοηθά να προσαρμοστούν σε νέες δυνατότητες απασχόλησης, και, αφετέρου, να παρέχει συνδρομή για την αναζήτηση εργασίας σε όσους αναζητούν εργασία και να βοηθά στην ενεργό συμπερίληψή τους στην αγορά εργασίας».

Όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα. Μιλώντας χθες στην Κοινή Συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος με θέμα: «Εξέταση των προτάσεων κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης συμφωνίας» ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως «δεν υπάρχει σχέδιο ούτε για τη ΔΕΗ, ούτε για τις λιγνιτικές περιοχές, ούτε για τη χώρα συνολικά. Και αυτό αποδεικνύεται και από το ότι ο κύριος Μουσουρούλης, ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό της επιτροπής για τη δίκαιη μετάβαση, ζητάει, ένα χρόνο περίπου μετά την εξαγγελία, από τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να καταθέσουν τις προτάσεις τους, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να προφασιστεί ότι κάνει δημοκρατική και δημόσια διαβούλευση. Αυτό δυστυχώς αποδεικνύει ότι και ο Συντονιστής δεν έχει σχέδιο».