Το 1989 στην περίφημη πλατεία Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης εγκαταστάθηκε ένα «ρολόι» που απεκλήθη ο μετρητής του δημοσίου χρέους της χώρας.


Το 1989 στην περίφημη πλατεία Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης εγκαταστάθηκε ένα «ρολόι» που απεκλήθη ο μετρητής του δημοσίου χρέους της χώρας. Πράγματι, σε μια τεράστια φωτεινή επιγραφή το «ρολόι» αναγράφει ανά λεπτό(!) την αύξηση του χρέους για να βλέπουν όλοι οι πολίτες ποια βάρη τούς φορτώνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Μετά τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το χρέος αυξάνεται με άλματα και το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μιλούσε προχθές για «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί αφού το χρέος αυξάνεται κατά 1,4 δισ. δολάρια την ημέρα ή κατά 1 εκατομμύριο δολάρια το λεπτό.


Θα πρότεινα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη να εγκαταστήσει στην οροφή του κτιρίου της Πλατείας Συντάγματος, που στεγάζει το υπουργείο του, ένα τέτοιο ρολόι ώστε όλοι οι Ελληνες που περνούν από εκεί να παρακολουθούν την αύξηση του δημοσίου χρέους, η οποία μάλιστα με τα νούμερά της θα αποδεικνύει πόσο σοβαρά και αληθινά είναι όσα ισχυρίζεται κάθε φορά η κυβέρνηση για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, περιστολή της σπατάλης και περιορισμό του κράτους.


Διότι αν στις ΗΠΑ που είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου χαρακτηρίζεται εκρηκτικό ένα χρέος που κοστίζει 30.000 δολ. σε κάθε Αμερικανό (άνδρα, γυναίκα, παιδί και βρέφος) δηλαδή 20.000 ευρώ, τότε ποιο επίθετο να χρησιμοποιήσουμε για το δικό μας χρέος, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναγράφει ο κατατεθείς στη Βουλή προϋπολογισμός, θα αναλογεί σε 25.000 ευρώ για κάθε Ελληνα στο τέλος του 2008; Μπορεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ και λόγω της ταχείας ανάπτυξης να εμφανίζεται ότι το δημόσιο χρέος πέφτει (από 98% το 2005 σε 91% το 2008), αλλά αυτοί οι λογαριασμοί έχουν μεγάλη δόση δημιουργικής λογιστικής και η ουσία είναι ότι σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος αυξάνεται ραγδαία, αφού από 215,4 δισ. το 2005 θα φθάσει το 2008 στα 250,3 δισ.


Γιατί αυξάνεται το δημόσιο χρέος; Γιατί η τωρινή κυβέρνηση, κατά το κακό παράδειγμα των προκατόχων της, φορτώνει στη σημερινή γενιά και στα παιδιά και τα εγγόνια μας χρέη που θα χρειασθούν 50 χρόνια τουλάχιστον για να εξοφληθούν; Διότι απλούστατα το νοικοκύρεμα στη διαχείριση του δημοσίου χρέους παραμένει ακόμη όνειρο και η πραγματικότητα είναι ότι κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός κλείνει με έλλειμμα που μεταφέρεται και διογκώνει το δημόσιο χρέος. Προχθές, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης πλήρωσε το ΙΚΑ, τους δήμους και μεθαύριο τα νοσοκομεία με ομόλογα· όλα αυτά πάνε στο δημόσιο χρέος.


Ξέρω ότι για πολλούς συμπολίτες μας το δημόσιο χρέος είναι λίγο πολύ μια μεταφυσική έννοια και πολλοί δεν σκοτίζονται κιόλας. Εμένα –σου λένε– με ενδιαφέρει το δικό μου χρέος στις τράπεζες και όχι του κράτους. Από πού πληρώνει όμως το κράτος τα 10 δισ. τον χρόνο που δίνει για τους τόκους του δημοσίου χρέους; Από την άγρια φορολογία στα εισοδήματα! Ο προβλεπόμενος να εισπραχθεί φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που αφαιρείται από τα εισοδήματα 3.500.000 πολιτών θα ανέλθει το 2008 σε 10,8 δισ. και οι πληρωμές για τόκους σε 10,5 δισ. Τα σχόλια περιττεύουν!