H πρόβλεψη της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, αρκεί να πάρει κανείς το τελευταίο ψηφίο του ημερολογιακού έτους και το τοποθετήσει στη θέση του πρώτου ψηφίου της τιμής.


H πρόβλεψη της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, αρκεί να πάρει κανείς το τελευταίο ψηφίο του ημερολογιακού έτους και το τοποθετήσει στη θέση του πρώτου ψηφίου της τιμής.


Η μέση τιμή του πετρελαίου ανήλθε στα 31,5 δολάρια το βαρέλι το 2003, στα 41,5 δολάρια το βαρέλι το 2004, στα 56,7 δολάρια το βαρέλι το 2005, στα 66,2 δολάρια το βαρέλι το 2006, ενώ μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στα 72,5 δολάρια το βαρέλι για το 2007. Συνεπώς, με βάση αυτή τη λογική, θα μπορούσε το "8" να είναι το πρώτο ψηφίο της τιμής του πετρελαίου για το 2008;


Ορισμένες τράπεζες συμφωνούν με αυτή την άποψη, καθώς τόσο η Societe Generale όσο και η Deutsche Bank εκτιμούν ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το 2008 θα κυμανθεί περί τα 80 δολάρια το βαρέλι.


Οι λόγοι


Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σχετικά υψηλή ζήτηση, τα περιορισμένα αποθέματα και η αναζήτηση νέων "καταφυγίων" από τους επενδυτές λόγω της εξασθένησης του δολαρίου, θα συμβάλουν στη συνέχιση της τάσης που ξεκίνησε το 2003, για έκτη συνεχή χρονιά.


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η μέση τιμή του πετρελαίου το 2008 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 74,4 δολάρια το βαρέλι. Η εν λόγω πρόβλεψη είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή ρεκόρ των 99,29 δολαρίων των βαρέλι που καταγράφηκε πρόσφατα, αλλά και υψηλότερη από τη μέση τιμή του 2007, λόγω των χαμηλών τιμών που σημειώθηκαν στις αρχές του έτους.


Με βάση τα παραπάνω, μόνο ένα συγκλονιστικό γεγονός, όπως λ.χ. ένας τυφώνας, ή μία γεωπολιτική σύγκρουση, ή μία τρομοκρατική επίθεση, θα μπορούσαν να επαναφέρουν την τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι.


Κατά γενική ομολογία, η κατακόρυφη μείωση από τα 99,29 δολάρια το βαρέλι σε επίπεδα κάτω των 90 δολαρίων το βαρέλι, μάλλον σηματοδοτεί μία διορθωτική κίνηση της αγοράς, παρά την έναρξη μιας περιόδου που θα επαναφέρει την τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι.


Ο Τζέφρι Κάρι της Goldman Sachs, εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου για συμβόλαια μακροπρόθεσμης παράδοσης θα παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτη από τα τωρινά επίπεδα.


Παράλληλα, προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 80 με 85 δολάρια το βαρέλι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, για να επιστρέψει κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι προς τα τέλη του έτους.


Ακόμη και στην περίπτωση που η πρόβλεψη για τη διαμόρφωση της μέσης τιμής του πετρελαίου στα 74,4 δολάρια το βαρέλι αποδειχθεί σωστή, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αστάθεια στην αγορά, δεδομένης της κατάστασης στη διεθνή οικονομία και της αναζήτησης εναλλακτικών "καταφυγίων" από τους επενδυτές λόγω της εξασθένισης του δολαρίου.


Ο Μάικλ Ουίτνερ της Societe Generale εκτιμά ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να ευνοεί την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.


Η διαφορά


Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου το 2007 στα 49,9 δολάρια το βαρέλι και η υψηλότερη τιμή των 99,29 δολαρίων το βαρέλι, απέχουν μεταξύ τους σχεδόν κατά 50 δολάρια το βαρέλι.


Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που ενδέχεται να συγκρατήσουν την τιμή του πετρελαίου στη διάρκεια του 2008. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η ζήτηση του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί του χρόνου κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.


Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ ενδέχεται να σημειώσει μείωση στην περίπτωση που η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας είναι μεγαλύτερη από τις έως τώρα προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.


Ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση της τιμής, αυξάνοντας την παραγωγή.


Ο Φρανσίσκο Μπλανκ της Merrill Lynch, ο οποίος προβλέπει ότι η μέση τιμή του πετρελαίου το 2008 θα διαμορφωθεί στα 73 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά ότι στην περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αποφασίσει την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια, τότε η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι κατά τους προσεχείς μήνες.


Ο ΟΠΕΚ, που ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, φιλοδοξεί να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς, μέσω της αύξησης της καθαρής παραγωγικής του ικανότητας.


Οι νέες εγκαταστάσεις στην Αγκόλα και τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ στα 2,37 εκατ. βαρέλια την ημέρα, διαμορφώνοντας την στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002 και διπλασιάζοντας την σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό της τελευταίας 30ετίας που είχε καταγραφεί το 2005, με 1,02 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

(δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 8-9/12/07)