Τάκης Αθανασόπουλος: Καλείται να φανεί Αντάξιος του Βιογραφικού του

Ένας από τους αφανείς ήρωες των ημερών, όπου οι διαμαρτυρίες για την ακρίβεια και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν φτάσει στο ζενίθ τους, είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κύριος Τάκης Αθανασόπουλος.
Τετ, 12 Δεκεμβρίου 2007 - 05:32

Ένας από τους αφανείς ήρωες των ημερών, όπου οι διαμαρτυρίες για την ακρίβεια και τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν φτάσει στο ζενίθ τους, είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κύριος Τάκης Αθανασόπουλος.

 Ο κύριος Αθανασόπουλος ανέλαβε τα ηνία της ήδη προβληματικής εταιρείας ηλεκτροδότησης πριν από δέκα μήνες και πολλοί ήταν αυτοί, που έτρεφαν ελπίδες, ότι η Επιχείρηση θα μπορούσε να αναγεννηθεί στα χέρια του. Το ίδιο άλλωστε ήλπιζε και ο ίδιος. Έχοντας μια πλούσια ακαδημαϊκή εμπειρία ως καθηγητής σε Αμερική και Ελλάδα, αλλά και αξιοθαύμαστη επαγγελματική πορεία ως ‘αφεντικό’ της Toyota στην Ευρώπη, θεωρήθηκε το ιδανικό πρόσωπο για τη σωτηρία της ΔΕΗ από τη Μαξίμου, που χρειάστηκε να επιμείνει πολύ για να τον πείσει. Εξάλλου είχε την τύχη ή την ατυχία, να ομοιάζει σε πολλά με τον Σέργιο Νέζη, τον άνθρωπο που έφερε τη ΔΕΗ στον ‘ίσιο δρόμο’. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προσδοκίες από το πρόσωπό του να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

 Οι αριθμοί, όμως, ‘μιλούν’ διαφορετικά. Οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ, όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της, ανέρχονταν στα 7,86 δις ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζουν τα 8,2 δις. Εξίσου απογοητευτική είναι και η κάμψη των καθαρών κερδών της ΔΕΗ: από 71 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο 9μηνο του 2006 υποχώρησαν στα 60 εκατομμύρια ευρώ το 9μηνο του 2007. Απολογισμός ακόμα πιο αποκαρδιωτικός, αν συνυπολογίσουμε, ότι το 2004 τα κέρδη της επιχείρησης ήταν σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κακές γλώσσες μιλούν για την προκλητική του συμπεριφορά ως διευθύνοντος συμβούλου, όπου ως προτεραιότητα είχε τον διπλασιασμό του μισθού του και την αύξηση των αποδοχών όλων των γενικών διευθυντών της επιχείρησης κατά 10%. Στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκε προ πάντων πριν από ένα μήνα, όταν ζήτησε από την κυβέρνηση αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ της τάξεως του 30%, προκειμένου, όπως είπε « να γίνουν επενδύσεις και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος του black out». Η απαιτούμενη αύξηση θεωρήθηκε από πολλούς πλασματική: ζήτησε ένα υπέρογκο ποσό, για να ‘συμβιβαστεί’ με μια εξίσου ‘τσιμπημένη’ αύξηση των τιμολογίων- 15% αύξηση κατά μέσο όρο μέχρι τον Ιούλιο του 2008.

Βέβαια, θα ήταν άδικο να επιρρίψουμε την ευθύνη για την κατάντια της ΔΕΗ αποκλειστικά στον κύριο Αθανασόπουλο. Όσοι τον ζουν από κοντά μιλούν για έναν δύσκολο άνθρωπο, αλλά με πάθος για τη δουλειά του: συχνά επισκέπτεται τις μονάδες της επιχείρησης και συνομιλεί με στελέχη και εργαζόμενους, ώστε να έχει ιδία άποψη για τα πράγματα. Στόχος του παραμένει πάντα να συνδυαστεί το όνομά του με την αναγέννηση της ΔΕΗ. Ο χρόνος μόνο θα μας δείξει, πώς θα αποτιμηθεί το έργο του.