Τα επόμενα 50 χρόνια αναμένεται διπλασιασμός και τριπλασιασμός της αύξησης των ενεργειακών αναγκών και χωρίς αμφιβολία η ζήτηση Υδρογονανθράκων θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα 20 χρόνια πλησιάζοντας το 67% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, όταν η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα έχει αυξηθεί κατά 50%

Τα επόμενα 50 χρόνια αναμένεται διπλασιασμός και τριπλασιασμός της αύξησης των ενεργειακών αναγκών και χωρίς αμφιβολία η ζήτηση Υδρογονανθράκων θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα 20 χρόνια πλησιάζοντας το 67% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, όταν η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα έχει αυξηθεί κατά 50%. Το Φυσικό Αέριο θα έχει κυρίαρχο ρόλο στο μερίδιο αγοράς όσο κι αν αυτό φαίνεται αδιανόητο σήμερα. Το υδρογόνο ,που όπως φαίνεται θα αποτελέσει το καύσιμο του μέλλοντος, θα ειναι προιόν τεχνολογικών εξελίξεων με πηγή το πετρέλαιο και μετά το φ.α.

Η εξάντληση των κοντινότερων και φθηνότερων αποθεμάτων καθιστούν αναγκαία την έρευνα και την διάτρηση βαθύτερων και δυσκολώτερων οριζόντων γενικά ,ενώ η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και η διασφάλιση προμήθειας, ενθαρύνουν περαιτέρω ερευνητικές επενδύσεις ακόμη και στις υπάρχουσες παραγωγικές περιοχές. Αυτή η δραστηριότητα έχει ως επακόλουθο την αύξηση επενδύσεων και στους αγωγούς μεταφοράς παγκόσμια.

Η προσπάθεια μείωσης στην κατανάλωση του ρυπογόνου άνθρακα και της επικίνδυνης πυρηνικής ενέργειας , η ελλάχιστη συνεισφορά της ηλιακής και αιολικής ενέργειας ( 1% στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι το 2030) η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ΑΠΕ και άλλων εναλλακτικών μορφών , καθιστούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το ποιό κατάλληλο καύσιμο για μερικές δεκαετίες ακόμη.

Η αβεβαιότητα και η ασάφεια στον προσδιορισμό των αποθεμάτων που προβληματίζει έντονα την διεθνή κοινότητα ,αποτελεί απο την άλλη πλευρά, μια τεράστια πρόκληση για την βιομηχανία, να βρεί και να παράγει τους Υδρογονάνθρακες που απαιτούνται για τα επόμενα 20 χρόνια με την χρήση νέων τεχνολογιών.

Οι τιμές πετρελαίου είναι πολύ υψηλές και θα παραμείνουν υψηλές ,με σχετικά μικρές διακυμάνσεις . Σ’αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες όπως:

  • Η αύξηση του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα.
  • Η εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας που αυξάνει συνεχώς την εξάρτηση της απο το πετρέλαιο, και αυτή τη στιγμή κατέχει την δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ.
  • Η Ινδία που ακολουθεί κατα πόδας. Η μείωση των αποθεμάτων στα τεράστια και εύκολα κοιτάσματα με μικρό κόστος παραγωγής.
  • Η ανεπάρκεια των δυιλιστηρίων και η έλειψη νέων επενδύσεων
  • Η αύξηση εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας απο χώρες , σχεδον αποκλειστικά, εξαγωγικού χαρακτήρα.
  • Η ανεπάρκεια αγωγών μεταφοράς
  • Η γεωγραφική διεκδίκηση αμφισβητούμενων περιοχών για Ε& Π υδ/κων
  • Η πολιτική αστάθεια στη Μ. Ανατολή

Ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα που διαταράσσουν τον προβλεπόμενο ρυθμό παραγωγής, απεργειακές κινητοποιήσεις , απρόβλεπτες πολιτικές διαταραχές ή διακυμάνσεις στην τιμή του δολλαρίου, μπορεί να συμβάλλουν σε υπερβολική, βραχυπρόθεσμη, εκτίναξη των τιμών, προκαλώντας μια νέα πετρελαική κρίση, θέτοντας σε δοκιμασία τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

Οι τιμές φ.α. επίσης χτυπούν τα ύψη και αναμένεται να αυξηθούν περισότερο, καθώς αυξάνει η ζήτηση και δημιουργούνται προβλήματα προμήθειας λόγω μετάβασης σε καθαρότερα μείγματα,και λόγω της σύνδεσης της τιμής με το πετρέλαιο .

Επομένως για μερικές δεκαετίες ακόμη , το σημαντικότερο ζήτημα στον τομέα της ενέργειας, θα είναι πως θα βρεθεί και θα παραχθεί περισότερη συμβατική ενέργεια για την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, σε μια διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια κοινότητα.

* Η κ Τερέζα Φωκιανού είναι Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και τ. Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ. Σήμερα διευθύνει την μελετητική εταιρεία FLOW A.E.