Για την μεγαλύτερη επιχείρηση στην χώρα, η εμμονή στις πολιτικές του παρελθόντος που την έφεραν ένα βήμα πριν από την χρεωκοπία, η ανάγκη για μια στρατηγική αναθεώρηση των προτεραιότητων της, που θα εξυπηρετούσε την επιβίωση και την ανάπτυξή της ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Οι ζημίες του ενός δισ. και η κατάρρευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο, πέρυσι, απότοκο των καταστροφικών επιλογών αλλεπάλληλων κυβερνήσεων αλλά και νοοτροπιών που δεν σύναδαν με το προφίλ ενός ομίλου αυτού του βεληνεκούς και της στρατηγικής σημασίας του για την εγχώρια οικονομία, σήμαιναν ένα και μόνο:

είτε η ΔΕΗ θα παρέμενε επιβάτης στο ίδιο άρμα που παρέπαιε, είτε θα εύρισκε τη δύναμη να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του χθες και να προχωρήσει με γνώμονα τις σύγχρονες επιταγές και εξελίξεις, στην παραγωγή ενέργειας.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κλήθηκε να χαράξει το δρόμο του μέλλοντος, υπό το βάρος όλων όσα έχουν συμβεί, ιδίως, τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με τα μνημόνια και την συνακόλουθη κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Η στροφή στις ΑΠΕ αποτελεί ανάγκη και επιλογή, επειδή το επιβάλει, αφενός, η κλιματική αλλαγή και αφετέρου η αδήριτος οικονομική συνθήκη, καθώς αυτή τη στιγμή, οι ανανεώσιμες καθίστανται πιο οικονομική επιλογή από άλλες μορφές παραγωγής.

Είναι ξεκάθαρο σε όλο τον όμιλο ότι αυτή είναι η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και προς τούτο φαίνεται να υπάρχει πολύ καλή ευθυγράμμιση, παρά το γεγονός ότι μοιάζει να υφίσταται μια μορφή «σύγκρουσης συμφερόντων», σε ό,τι αφορά στην παραδοσιακή δραστηριότητα της ΔΕΗ με τον λιγνίτη.

Είναι χαρακτηριστική της ευθυγράμμισης των απόψεων στον Όμιλο ΔΕΗ ότι η θέση της ΔΕΗΑΝ για την Πτολεμαΐδα 5 είναι ότι αποτελεί θέμα της μητρικής Επιχείρησης, καθώς αυτή την περίοδο τα πράγματα κινούνται με γνώμονα την εξεύρεση της πιο συμφέρουσας λύσης για όλους, ώστε και να παραχθεί η απαραίτητη ενέργεια, αλλά και να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το πόσο έχει πλήξει τις νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ η υγιεινομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του χειμώνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε το energia.gr, τα εργοτάξια και ο προγραμματισμός, ευρύτερα, έχουν πάει λίγο πίσω κατά τουλάχιστον τρείς με τέσσερις μήνες, χάρη και στο γεγονός ότι στην χώρα ελήφθησαν έγκαιρα όλα τα μέτρα ασφαλείας που απέτρεψαν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Κοζάνη, ξεκινούν στα τέλη της εβδομάδας οι εργασίες για το πρώτο φωτοβολταϊκό των 15 μεγαβάτ στην Κοζάνη, πράγμα που σημαίνει ότι τηρείται στο έπακρο το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Τα μεγάλα project που έχει σχεδιάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις λιγνιτικές περιοχές προβλέπει την κατασκευή δύο έργων της αυτής ισχύος (15MW), στην Δυτική Μακεδονία, ενώ έπεται ο διαγωνισμός για το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για έργο συνολικής ισχύος 230 MW, που θα απασχολήσει κατά την διάρκεια της κατασκευής του, περί τους 300 εργαζόμενους, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί, θα παράγει 390.000 μεγαβατώρες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν 300.000 κατοίκων σε ηλεκτρισμό. 

Εξάλλου, μάθαμε ότι ο διαγωνισμός για την Μεγαλόπολη θα ανακοινωθεί οσονούπω, όπερ σημαίνει ότι θα τηρηθεί και σε αυτή την περίπτωση ο αρχικός προγραμματισμός. Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή που θα υλοποιήσει η θυγατρική της ΔΕΗ θα είναι ισχύος 50 MW και προορίζεται να αποτελέσει την πρώτη «πράσινη» εγχώρια μονάδα που θα συμμετάσχει απευθείας στο Target Model. «Μπορεί να υπάρχουν μικροκαθυστερήσεις αλλά  στο πλαίσιο του ενεργειακού χρόνου, είναι αποδεκτό», ήταν τα λόγια σημαίνοντος στελέχους του Ομίλου προς το portal.

Επίσης, το μνημόνιο συνεργασίας με την γερμανική RWE που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο, βρίσκεται  ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, τουτέστιν σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνογνωσίας κλπ. Όπως έμαθε το energia.gr , στην υπόθεση αυτή θα υπάρξουν εξελίξεις, αλλά προς τα τέλη του χρόνου, καθώς μεσολαβούν οι συνέπειες της πανδημίας που εμποδίζουν τα ταξίδια και επομένως, υπάρχουν δυσκολίες επικοινωνίας.

Όπως προβλέπει το MoU, τα δύο μέρη θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης αλλά και ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Μέσω της συνεργασίας τους, οι δύο πλευρές στοχεύουν στην από κοινού ανάπτυξη έργων στην Ελλάδα, μέσω της ΔΕΔΗΑΝ, σε μια επιδίωξη που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ.

Να θυμίσουμε ότι ανάλογη Συμφωνία Κατανόησης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει υπογράψει η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της με την πορτογαλική EDP Renewables.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δρομολογήσει μεθοδικά και συστηματικά το πλάνο της  ώστε να εκπληρώσει τους στόχους που προβλέπονται στο πλαίσιο του 5ετούς αναπτυξιακού σχεδίου της. «Οι μικροκαθυστερήσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν ουσιαστικά το πλάνο. Θα προχωρήσουμε κανονικά», μας ειπώθηκε από πηγές της εταιρείας.

Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει συνολικό ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ για τρία έργα μικρών υδροηλεκτρικών, στην επόμενη διετία, ενώ το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων περιλαμβάνει συνολικά 6 νέα ΜΥΗΕ συνολικής ισχύος 25 MW.

Εν τω μεταξύ, σε μια απόδειξη της βούλησης του Ομίλου να αλλάξει δραστικά το προφίλ του, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στρέψει το βλέμμα της και σε ορισμένες εκφάνσεις των ανανεώσιμων που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας: τη γεωθερμία και τη βιομάζα. Η εταιρεία πήρε τη «γενναία», όπως χαρακτήρισε, απόφαση να προχωρήσει φέτος με την γεωθερμία. «Θα έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε την συνεισφορά του υλικού στην ηλετρκοπαραγωγή μετά τις πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις που θα κάνουμε στις αρχές του 2021, ύστερα από συννενόηση με την τοπική κοινωνία», είπε στο portal στέλεχος του Ομίλου.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προσθέσει στο 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμά της την εγκατάσταση 25 MW, με ένα έργο βιομάζας και άλλα 8 MW μέσω ενός έργου γεωθερμίας

Αυτή τη στιγμή, συνολικά, ο όμιλος ΔΕΗ είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση προκειμένου να εντάξει δυναμικά τις ΑΠΕ στο ενεργειακό του μίγμα. «Πιστεύουμε ότι σε βάθος 3τίας -5ετίας θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας και αυτό οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή με ένα σημαντικό μερίδιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως έχει αναγγείλει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης,  αναμένει λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ το 2020 και επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, με στόχο την υπέρβαση του στόχου των 1000 μεγαβάτ έως το 2024, όπως ορίζει το επιχειρηματικό σχέδιο.

«Στόχος είναι από 2,5% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το 2019, να κατέχουμε το 10-20% το 2024. Τον περασμένο Δεκέμβριο υποσχεθήκαμε να έχουμε επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, πιστεύουμε όμως ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ καθώς έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων πάνω από 6GW, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ ώριμων έργων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Στάσσης.

«Έχουμε 160 MW σε λειτουργία, 100 MW υπό κατασκευή τα οποία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός ενός έτους, 280 MW για τα οποία ήδη έχουμε εξασφαλίσει μέσω δημοπρασιών τιμή κοντά στα 49 ευρώ/MWh, μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και 120 MW ώριμο χαρτοφυλάκιο σε στάδιο προετοιμασίας προσφορών. Συνεπώς εκτιμούμε ότι θα προσθέσουμε στην ισχύ μας 650MW ΑΠΕ τους επόμενους 18-36 μήνες. Κάνοντας τις σωστές επιλογές, η εικόνα της εταιρείας θα αλλάξει ριζικά στο μέλλον επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας το προσωπικό μας στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ πάνω από 1 GW», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ.