Lex:H Lafarge στην Αίγυπτο

Εάν οι πρώτες εντυπώσεις σημαίνουν κάτι, η πρόσφατη άνοδος κατά 13% στην τιμή της μετοχής της Lafarge, είναι αρκετά ενθαρρυντική.
THE LEX COLUMN - FT
Πεμ, 13 Δεκεμβρίου 2007 - 01:53


Εάν οι πρώτες εντυπώσεις σημαίνουν κάτι, η πρόσφατη άνοδος κατά 13% στην τιμή της μετοχής της Lafarge, είναι αρκετά ενθαρρυντική. Αυτό συνέβη μετά την είδηση ότι η πρώτη στρατηγική κίνηση του νέου διευθύνοντα συμβούλου της Lafarge, Μπρούνο Λαφόντ, είναι να αγοράσει την Orascom Cement έναντι 10,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου καθαρού χρέους ύψους 1,4 δισ. στερλινών. Εν μέρει η αντίδραση αυτή αντανακλά ανακούφιση.

Το deal σημαίνει ότι ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος είναι μάλλον απίθανο να εξαγοράσει πλέον την «κορεσμένη» μονάδα Tarmac της Anglo American, τουλάχιστον προς το παρόν, προοπτική που συνέβαλε στην άσκηση πιέσεων στην τιμή της μετοχής της Lafarge τους τελευταίους μήνες. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο όσον αφορά τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά τσιμέντου: Η Orascom, ως παραγωγός εταιρεία χαμηλού κόστους, με σημαντική δραστηριότητα στην Αίγυπτο και την Αλγερία, υπήρχε κίνδυνος να αρχίσει να προμηθεύει με φθηνό τσιμέντο τις χώρες της Μεσογείου.

 Το deal έχει και στρατηγική σημασία. Η Lafarge ενισχύει την παρουσία της στις ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές, που βρίσκονται σε κατασκευαστικό «οργασμό», ενώ μερικές από αυτές έχουν άμεση ανάγκη βελτίωσης υποδομών, όπως το Πακιστάν και το Ιράκ. Τα περιουσιακά στοιχεία είναι καινούργια και με υψηλά κέρδη -η μονάδα τσιμέντου της Orascom δημιουργήθηκε εκ του μηδενός και αναπτύχθηκε σε λιγότερο από μία δεκαετία- και με προγραμματισμένες αυξήσεις στην παραγωγική δυναμικότητα της Lafarge, η συμβολή στα κέρδη του ομίλου από τις αναδυόμενες αγορές θα ανέλθει σε 65% το 2010, από 45% που είναι σήμερα. Ούτε και το τίμημα εξαγοράς είναι υπερβολικό. Με Ρ/Ε στο 11,5 των προβλεπόμενων κερδών προ φόρων, τόκων και λοιπών αποσβέσεων της Lafarge για το 2008, είναι το ίδιο ακριβώς ποσόν που κατέβαλε η Holcim για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ινδικής τσιμεντοβιομηχανίας νωρίτερα φέτος. Η εξασφάλιση του ενδιαφέροντος του Νάσεφ Σαουίρις, επίσης παραμερίζει τις ανησυχίες ότι η Orascom μπορεί να πουλήσει στην υψηλότερη τιμή. Ως επικεφαλής της οικογενειακής επενδυτικής εταιρείας, που είναι ο βασικός μέτοχος της Orascom Construction Industries, ο σημερινός ιδιοκτήτης της μονάδας τσιμεντοβιομηχανίας έχει μερίδιο 11,4% στην Lafarge, με υπεραξία ως προς την τρέχουσα τιμή της μετοχής της. Είναι δύσκολο να μη μοιραστεί κανείς τον ενθουσιασμό της αγοράς.


Πετρελαϊκή υποχώρηση


Με έναν αγωγό να ανατινάσσεται, με τα αποθέματα αργού να μειώνονται σημαντικά και με τον ΟΠΕΚ να μην αυξάνει την παραγωγή του, πώς γίνεται η τιμή του πετρελαίου να συνεχίζει την πτωτική της πορεία; Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, που βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι πριν από λίγες εβδομάδες, από τότε έχει υποχωρήσει πάνω από 10%. Η τιμή του αργού, στα 88 δολάρια ανά βαρέλι, μόλις και μετά βίας συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα. Ωστόσο, το γεγονός ότι μία αλυσίδα θετικών νέων δεν κατόρθωσε να τονώσει την αγορά, δίνει μία γεύση των δυνάμεων που θα καθορίσουν τις τιμές το 2008. Στις 29 Νοεμβρίου μία έκρηξη που έγινε σε αγωγό μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά, προκάλεσε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, που «ξεφούσκωσε» μέσα σε 24 ώρες. Πριν από λίγες ημέρες, η απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, και η απόφαση του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής, δεν κατόρθωσαν επίσης να ενισχύσουν την τιμή του μαύρου χρυσού.

Ταυτόχρονα, η αγορά εμφανίζεται όλο και λιγότερο ανήσυχη όσον αφορά τις ελλείψεις. Η διαφορά μεταξύ των συμβολαίων αργού του Ιανουαρίου 2008 και του Δεκεμβρίου 2008 έχει μειωθεί από 8 δολάρια και πλέον ανά βαρέλι, σε λιγότερα από 2 δολάρια, τον προηγούμενο μήνα φέτος. Κατά την «κούρσα» της τιμής του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια, ακόμη και οι μεμονωμένες θετικές ειδήσεις, της έδιναν ώθηση. Η απειλή τουρκικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ- το οποίο ουσιαστικά δεν εξάγει πετρέλαιο- ήταν ένα παράδειγμα. Ωστόσο, η τάση που προσελκύει το ενδιαφέρον, αφορά τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να καταναλώνουν ένα στα τέσσερα βαρέλια της παγκόσμιας παραγωγής. Η ζήτηση έχει μειωθεί από τις αρχές του καλοκαιριού. Εάν εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με βραδείς ρυθμούς, ως μέρος της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, το 2008, αυτό θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις τιμές, ιδιαίτερα εάν δεν πραγματοποιηθεί η «αποσύνδεση» της οικονομίας των ΗΠΑ από τις οικονομίες των υπόλοιπων χωρών. Ένα γεωπολιτικό σοκ πάντα θα προκαλεί αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Αλλά ακόμη και οι τελευταίες εκτιμήσεις των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν φαίνεται πως περιορίζουν τις πιθανότητες στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα το 2008. Με τον φόβο να λιγοστεύει, η τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πίεση από την επιδείνωση των θεμελιωδών στοιχείων.

(δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 12/12/07)