Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένας θεσμός καινούργιος που προπάντων χρειάζεται την κοινωνική συμμετοχή. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένα φωτεινό παράδειγμα με 6 ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, με την Ένωση Αγρινίου να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και να έχει βέβαια την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. 

Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη μια εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες με τη συμμετοχή αρκετών πολιτών. Βασικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος παρουσίασε το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στην εκδήλωση εκφράστηκε το ενδιαφέρον που υπάρχει ενόψει και της απολιγνιτοποίησης.

Σε δηλώσεις του στο Energia.gr ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρει πως «οι ενεργειακές κοινότητες είναι μια πραγματική ευκαιρία για την Κοζάνη, τώρα που θα γίνει η απολιγνιτοποίση και υπάρχουν δίκτυα. Στην περιοχή θα γίνουν έργα ΑΠΕ που είτε τα κάνουν οι τοπικοί φορείς, είτε ελληνικές επιχειρήσεις, είτε και ξένες, όμως το στοίχημα είναι η κοινωνία να πάρει ένα μέρος από τις επενδύσεις». Ο κ. Κουτσουπιάς επεσήμανε πως η ημερίδα είχε μεγάλη αντίκτυπο στην περιοχή. «Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ενεργειακές κοινότητες και θεωρώ ότι και στην Κοζάνη σπείραμε ένα σπόρο και θα δούμε πολύ σύντομά αποτελέσματα», τόνισε.

Από τον περασμένο Μάρτιο, γράφαμε στο Energia.gr πως στη Δυτική Μακεδονία με πρωτοβουλία της περιφέρειας, του πανεπιστημίου και των δήμων της περιοχής προχωράει η συγκρότηση ενεργειακής κοινότητας. Στόχος είναι να εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που θα φτάσουν έως τα 20MW. Παράλληλα, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες με σκοπό να μπορούν οι δήμοι να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη στους δημότες τους.

Δίπλα στα προαναφερόμενα προβλήματα βρίσκεται το ζήτημα της υπερχρέωσης των αγροτών. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με τους ΤΟΕΒ. Η άρδευση με ηλεκτρισμό έχει τεράστιο κόστος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί. Υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα για τους αγρότες όπου μπορούν να συμψηφίζουν την κατανάλωση του ρεύματος με την εγκατάσταση επιδοτούμενων ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αναδεικνύει την ανάγκη υλοποίησης καινοτόμων λύσεων που να συνδυάζουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί τον κανόνα σε σχέση με το ζητούμενο και στην ύπαιθρο να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες. Πιο συγκεκριμένα οι έξι ενεργειακές κοινότητες έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζουν έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Κατούνας. Τα έργα θα τελειώσουν το φθινόπωρο και θα ηλεκτροδοτηθούν μέσα στο χρόνο. 167 MW αιολικά έργα έχουν πάρει ήδη όρους σύνδεσης και άδειες παραγωγής. Συνολικά ο προϋπολογισμός των αιολικών έργων αγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 80 εκατ. ευρώ είναι οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά