Υπεγράφη την προηγούμενη Πέμπτη στο Ζευγολατιό η σύμβαση για την αντικατάσταση και αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού με φωτιστικά  LED, μεταξύ του Δήμου ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ και της αναδόχου esco εταιρείας ''ΒΑΣΗΛΙΟΣ ΑΕ'' με δ.τ. ''VASHELIOS S.A''. Μια σύμβαση μέσω της οποίας υλοποιείται ένα από τα πλέον σύγχρονα έργα αναβάθμισης οδοφωτισμού της χώρας.

 

Προβλέπει την αντικατάσταση των  5600 περίπου παλαιών φωτιστικών  και λαμπτήρων του Δήμου  με νέα  υπερσύγχρονα  φωτιστικά led ,διασυνδεδεμένα μεταξύ τους καθώς και την συντήρηση και  την διαχείριση του συστήματος η οποία  θα γίνεται με ηλεκτρονικό έλεγχο μέσω των υπηρεσιών του Δήμου με δυνατότητα να έχουν τον πλήρη έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.

Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει άμεσα  και από τις αρχές  του επόμενου έτους  θα αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, τόσο από πλευράς απόδοσης φωτισμού όσο και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η εξοικονόμηση για τον δήμο Βέλου Βόχας  θα είναι άνω του  80% και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η εξοικονόμηση από την περίοδο  λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος από τον ανάδοχο  για 10 έτη από την εγκατάσταση, με δικαίωμα παράτασης για 5 επιπλέον έτη εαν το επιθυμήσει ο δήμος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1.226.900 ευρώ συν ΦΠΑ δίχως τα δικαιώματα προαίρεσης ύψους 306.725 ευρώ (1.901.695 ευρώ συνολικά δηλαδή ,εαν συνυπολογισθεί το δικαίωμα προαίρεσης και ο ΦΠΑ ).

Το σημερινό κόστος λειτουργίας και συντήρησης  του δημοτικού  οδοφωτισμού υπερβαίνει τα 303.000 ευρώ ετησίως, μετά  όμως την ολοκλήρωση της επένδυσης και την ανάληψη της λειτουργίας  και συντήρησης του δικτύου από τον ανάδοχο, το κόστος για τον δήμο δεν θα ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τόσο του κόστους της ενέργειας όσο και  όλων των εξόδων  συντήρησης.