Ειδικότερα, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, στην οποία θα συμμετέχουν με ποσοστό 40% ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας. Επιπλέον, με ποσοστό 10% θα συμμετέχουν το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης, η Τουριστική-Επενδυτική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία, η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ομοίως σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δήμου Ρήγα Φεραίου γνωστοποιήθηκε η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας με στόχο την παραγωγή ενέργειας και την υλοποίηση δράσεων για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μέλη της ενεργειακής κοινότητας εκτός από το δήμο θα είναι η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Άρδευσης Αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου.
Οι συγκεκριμένοι δήμοι δεν είναι οι μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου προχωρά στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Επιπλέον, ο Δήμος Βιάννου προτίθεται να συμμετέχει στην ενεργειακή κοινότητα Ανατολικής Κρήτης. Περισσότερα στοιχεία έδωσε ο δήμαρχος, κ. Μηνάς Σταυρακάκης, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφερόμενος στην τεράστια κατανάλωση ενέργειας σε ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, δημοτικό φωτισμό και τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση και εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους. Η δημοτική αρχή εκτιμά πως μέσα από τη συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα θα υπάρξουν οφέλη και σε άλλους τομείς, όπως η τηλεθέρμανση και η βιομάζα. Να σημειωθεί πως στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης.
Τέλος, με γοργούς ρυθμούς προχωρά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ο Α.Σ. Ένωση Αγρινίου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «στα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά έργα, στην περιοχή της Κατούνας, επένδυση της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, μετέχουν περί τις 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων. Το ετήσιο όφελος απ’ τα νέα φωτοβολταϊκά υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης θα ενισχύει κατ’ έτος την τοπική οικονομία». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «ομαδοποίησε τα έργα και κατασκευάζει η ίδια τον υποσταθμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μετέχουν, κάτι που πρακτικά θα ήταν αδύνατο αν το επιχειρούσαν μεμονωμένα, λόγω κορεσμού του δικτύου. Μάλιστα, η Ένωση Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι είχε προτεραιότητα στο δίκτυο, επέλεξε να κατασκευάσει η ίδια και να παραχωρήσει τον υποσταθμό, ώστε να μην επιβαρύνει ούτε με μισό κιλοβάτ το υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ».