Η κρίση στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας βαίνει προς εκτόνωση εάν πιστεύσωμε τον γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπέργκ, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες από-συγκρούσεως  (Deconfliction measures) των αεροναυτικών δυνάμεων δύο κρατών …της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στην ΝΑ Μεσόγειο. Εχρειάσθη δύο φορές να τηλεφωνήσει σχετικώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη,

 

όταν διεπιστώθη ότι οι συμβιβαστικές προτάσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας απέτυχαν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τις δύο κυβερνήσεις, Ελλάδος-Τουρκίας και ως απεδείχθη,  ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέπ Μπορέλ μεροληπτεί υπέρ της Τουρκίας, όταν ένα ανοικτό μικρόφωνο τον συνέλαβε να κατηγορεί της Ελλάδα ως μη εμπνέουσα εμπιστοσύνη στους …Τούρκους!

Η επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας διά την παραβίαση της Κυπριακής κυριαρχίας μάλλον αναβάλλεται για το τέλος του έτους και θα είναι «ελαφρές» ενώ ο Ερντογάν εξέδωσε νέα ΝΑΦΤΕΞ, δεσμεύουσα έως 1ης Σεπτεμβρίου, για έρευνες του ΟΡΟΥΡΣ ΡΕΪΣ, την Ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου.

Εις απάντησιν, η Ελλάς με την Γαλλία και Κύπρο θα κάνουν ναυτικά γυμνάσια μέσα στα όρια της Τουρκικής ΝΑΦΤΕΞ ενώ Γαλλικά κι Ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα που σταθμεύουν στην Κύπρο, θα την παρενοχλούν.

Η Αλβανία διατηρεί επιφυλάξεις για την επέκταση της Ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο πέλαγος και οι Τουρκικές εφημερίδες εξέφρασαν την δυσφορία (του Ερντογάν) για την Ελληνική πρόθεση διευρύνσεως της και στο Λυβικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επέκρινε την ΕΕ ως έχουσα δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφερόμενος στη Λευκορωσία εν σχέσει με τις παρανομίες της Τουρκίας στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της και εζήτησε περισσότερη σαφήνεια στις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Περισσότερο σαφής ο ομόλογος του Αυστριακός Αλέξανδρος Σάλενμπεργκ εξέφρασε την άποψη ότι «η Τουρκία προκαλεί την Ευρώπη»! Ως επί σουλτάνου Σουλεημάν του Μεγαλοπρεπούς έτσι και σήμερα ο Ερντογάν έχει μεταβάλλει την Μεσόγειο θάλασσα σε  άλλη μία … Νότια Σινική Θάλασσα, όπως η Κίνα που διεκδικεί την κυριαρχία κι’ αμφισβητεί την χωρική θαλασσία ζώνη των Φιλιππίνων, του Βιετ-Ναμ και της Ταϊβάν. Αλλ’ ως είπεν και ο θείος Τράμπ, η Κίνα ξέρει τι θα υποστεί εάν επιτεθεί κατά της Ταϊβάν.

Ελπίζεται το ίδιο να ισχύει και στην «διαμάχη East-Med» (ΣΣ: Ανατολικής Μεσογείου) στην οποία υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι όπως η Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ και Εμιράτα.

Ο Θουκυδίδης έχει περιγράψει, εναργώς στον Πελοποννησιακή πόλεμο, την νομοτελειακώς αναπόφευκτη συμπλοκή μιας ηπειρωτικής δυνάμεως που αισθάνεται να χάνει τα πρωτεία και περικυκλούται από ναυτικές δυνάμεις, όπως το 330 π.Χ. η Σπάρτη απ’ την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Χρήσιμη υπόμνηση εις όλους που εξηγεί την συμπεριφορά του Τούρκου και του Κινέζου προέδρου.