Η Ε.Ε. προσπαθεί να μην χάσει το τρένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της γεωθερμίας, όταν σε χώρες, όπως η Αιθιοπία όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος. Σε ένα έργο που ονομάζεται Geothermica, το οποίο περιλαμβάνει ειδικούς, αναλυτές και χρηματοδότες από 13 χώρες, η ΕΕ διαθέτει προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ για μικρά και μεγάλα έργα που χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσδοκώντας να μην χάσει το τρένο της εκμετάλλευσή της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δεδομένα δείχνουν, ότι η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να παράγει έως και 8,3% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, 39 χώρες στην Αφρική, την Κεντρική Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στην «πρωτοκαθεδρία» της γεωθερμικής ανάπτυξης είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν εγκατεστημένη ισχύ 3.639 MW. Στη δεύτερη θέση, αλλά με πιθανότητες να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, είναι η Ινδονησία, με ικανότητα παραγωγής ενέργειας από γεωθερμικές πηγές 1.948 MW, ακολουθούμενη από τις Φιλιππίνες, με γεωθερμικούς σταθμούς 1.868 MW το 2018.  Αμέσως μετά βρίσκονται Τουρκία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία. Στην Ευρώπη, πρωταθλήτρια με σχεδόν 1000MW είναι η Ιταλία και ακολουθεί η Ισλανδία, ενώ στη Γερμανία υπάρχει η προοπτική να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τύπος ενέργειας σε μεγάλο βαθμό, αλλά προς το παρόν η ανάπτυξή της βρίσκεται σε μικρή κλίμακα, με υπάρχουσες μονάδες κάτω των 40 MW, ενώ η Πορτογαλία κατέχει μονάδες 30 MW στη γεωθερμική ενέργεια.

Μια από τις χώρες της Ευρώπης που η γεωθερμία βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο είναι η Ρουμανία η οποία διατηρεί, σε διάφορες αναλογίες, όλες τις πηγές ενέργειας, τόσο ρυπογόνες όσο και «πράσινες», ωστόσο, έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας ενέργειας τον τελευταίο χρόνο. Στη Ρουμανία, έχει διεξαχθεί έρευνα και ήδη δύο περιοχές, η Oradea και το Beius χρησιμοποιούν αυτόν τον πόρο. Η πόλη Beius, είναι η μόνη πόλη στη χώρα όπου η τηλεθέρμανση βασίζεται αποκλειστικά σε γεωθερμικό νερό. Στο Beius, το γεωθερμικό νερό που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση πάνω από 100 πολυκατοικιών και πολλών δημόσιων φορέων. Εξάγεται από βάθη 2.500 - 3.000 μέτρων από δύο πηγάδια και παραδίδεται στους καταναλωτές μέσω ενός συστήματος αγωγών μήκους 17 χλμ.

Τέλος στην Αιθιοπία, το εργοστάσιο γεωθερμικής Tulu Moye αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή 50 MW ισχύος όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση τον Φεβρουάριο του 2023, αυξάνοντας τα 150 MW όταν ολοκληρωθεί πλήρως το 2025, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων από το εν λόγω εργοστάσιο. "Η γεωθερμία ενισχύει την ενεργειακή μας ασφάλεια παρέχοντας σταθερή ισχύ εξόδου για την υποστήριξη της εκβιομηχάνισης", δήλωσε ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed στο Twitter.