Πλην της ασπίδος (=το όπλον αρχαιελληνιστί) δεν γνωρίζομεν άλλο «μη φονικόν» μέσον πολέμου. Παρά ταύτα, η «μερική» άρσις της παραδόσεως όπλων στην Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα θετικόν βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της Μεγαλονήσου από επιβουλείς. Γι’ αυτό ο Τσαβούσογλου «έφαγε την γραβάτα του» από θυμό και εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Αμερικανικής κυβερνήσεως

και των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, που αντελήφθησαν την αντίφαση: να εξοπλίζουν τον θύτη και ν’ αφοπλίζουν το θύμα.

Όσον αφορά στα «μη φονικά όπλα» περιττεύει ν’ απαριθμήσουμε μερικά, όπως εκείνες τις κυρώσεις που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ εις βάρος της κομμουνιστικής Κίνας. Πολύ σύντομα ο Τούρκος υβριστής της Αμερικής θα καταχωρισθεί στον κατάλογο των ανεπιθυμήτων προσώπων στην άλλη ακτή του Ατλαντικού προτού ο ανεκδιήγητος Μπορέλ εφαρμόσει τις χλιαρές κυρώσεις εις βάρος του νεοχαλίφου της Αγκύρας.

Κίνα και Τουρκία απειλούν την ισχυρά Ταϊβάν και την μικρά Κύπρο με εξαφάνιση από τον χάρτη με το ίδιο επιχείρημα: ότι επικάθηνται επί της ηπειρωτικής μάζας την οποία ελέγχουν στρατηγικώς αλλά όχι γεωπολιτικώς.

Η μεν Ταϊβάν απολάβει της εγγυήσεως των ΗΠΑ ότι θα αποτρέψουν οιαδήποτε Κινεζική εισβολή διακινδυνεύοντας ακόμη και πυρηνικό πόλεμο.

Το ίδιο δεν ισχύει για την μικρά αλλά σημαντική Κύπρο, είναι δε μία ευκαιρία για χαλιναγώγηση των Τουρκικών απειλών ιδίως εάν ο εξοπλισμός της Μεγαλονήσου με σύγχρονα αντιαεροπορικά μέσα θα καταστήσει την προσβολή της από την Τουρκική αεροπορία άκρως επισφαλή αν όχι αδύνατη. Έτσι, εξαλείφεται ένα ενδεχόμενο που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως εις βάρος του Κυπριακού λαού από τους Ούννους εισβολείς και κατόχους του 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν της γνωστής προδοσίας υπαλλήλων του ΝΑΤΟ το 1974.

Η προχθεσινή Αμερικανική απόφαση έχει σημασία και για την Κυπριακή κυβέρνηση, υποδηλούσα την αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία που γίνεται ήδη εμφανής.

-Εναντίον ποίου στρέφεται ο εξοπλισμός της Κύπρου;

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενθαρρύνεται να μην προσχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ρυμουλκούμενος από τους γνωστούς ριψασπίδες και Νενέκους. Η συνταγή της «διζωνικής - δικοινοτικής» (συν)ομοσπονδίας με την Τουρκική πλευρά δεν αποδίδει μία ελευθέρα και πλουσία Κύπρο (από μεγάλες ενεργειακές πηγές). Αυτό άρχισαν να το εννοούν τα ανακτοβούλια των μεγάλων χωρών και γι’ αυτό Αμερική, Ευρωπαϊκή …Διαίρεση (μηδέποτε ένωση) και Ρωσία προσπαθούν να προσεταιρισθούν τελευταίως την Κύπρο που απέκτησε ένα πολύτιμο ενεργειακό εταίρο, το Ισραήλ.

-Σπεύδε βραδέως, Νίκο!