Την ώρα που η φράου Μέρκελ ανακοινώνει ότι οι κυρώσεις που εφαρμόζονται εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ δεν είναι νόμιμες, εννοώντας τις κυρώσεις σε βάρος εταιρειών και "οντοτήτων", που εμπλέκονται με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, του εκ της Ρωσίας εκπορευόμενου και εμφανίζεται έτοιμη και αποφασισμένη να ολοκληρώσει το όλο project, 

εκείνη την ίδια στιγμή, ανασκουμπώνεται για ένα ακόμη γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, για τον υποτιθέμενο –εισέτι- ρόλο της στην δηλητηρίαση ενός επικριτή του Κρεμλίνου, αλλά και για τα τεκταινόμενα στην Λευκορωσία του Λουκασένκο.

Τα καλά και συμφέροντα της γερμανικής ψυχής είναι κατανοητά αλλά από την άλλη δεν έχει ειρμό μια πολιτική αυτού του επιπέδου. Η ανάγκη του Βερολίνου να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται η εγχώρια οικονομία από όπου κι αν αυτό προέρχεται, συναντά την σθεναρή αντίθεση της Ουάσιγκτον που αποβλέπει να ματαιώσει το έργο με κάθε τρόπο, όπως η επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες και όλοι όσοι εμπλέκονται με την κατασκευή του αγωγού (πχ. λιμάνια) που θα επιτρέπει την απευθείας προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη γερμανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

«Δεν θεωρούμε αυτές τις εξωχώριες κυρώσεις, δηλαδή που εφαρμόζονται πέραν της επικράτειας των ΗΠΑ, νόμιμες», επισήμανε η Μέρκελ, από την πόλη Στράλζουντ. Θυμίζουμε ότι ο  αγωγός Nord Stream 2 θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικός για την οικονομία του ομόσπονδου κράτους του Μεκλεμβούργου, τουτέστιν της εκλογικής περιφέρειας της Άγγελα Μέρκελ!

Επι του παρόντος, δεν έχει καθοριστική σημασία το γεγονός ότι μπορεί ο απώτερος σκοπός της κυβέρνησης Τραμπ να είναι να διασφαλίσει, δια του αποκλεισμού, τη μεγέθυνση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Γερμανία και δη σε υψηλότερες τιμές εκείνων του ρωσικού αερίου. Δεν ενδιαφέρουν τα παιχνίδια συμφερόντων αλλά οι πολιτικές που ασκούνται και διακονούνται.

Έτσι, η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι έχει όλο το δίκιο του κόσμου να προασπίζεται τα ενεργειακά συμφέροντά της που είναι αλληλένδετα με εκείνα της Ρωσίας, εν τούτοις το χάνει αφού εμφανίζεται διπρόσωπη και έτοιμη να συνδράμει τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας. Και όχι μόνο τούτο! Στα μέσα του περασμένου Μαΐου η κα Μέρκελ είχε δηλώσει με στόμφο πως το έθνος-κράτος δεν έχει μέλλον. Το είπε με αφορμή την παρουσίαση της κοινής γαλλογερμανικής πρότασης για σύσταση ειδικού Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την άμεση ενίσχυση των οικονομιών των κρατών-μελών της ΕΕ που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού. Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι...εφαρμόζει σκληρές πρακτικές έθνους-κράτους. 

Την ίδια ακριβώς ώρα και στιγμή που προσεταιρίζεται κρυφίως τις τουρκικές επιδιώξεις στην ΝΑ Μεσόγειο και σφυρίζει αδιάφορα όταν πρόκειται να στηρίξει αναφανδόν, ως η κυρίαρχης δύναμη της Ε.Ε,  τα πιο αδύναμα μέλη της Ένωσης (Κύπρος-Ελλάδα), προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των υπολοίπων και αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δεν είναι το έθνος που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ως ο ηγέτης στην Γηραιά ήπειρο-όχι με αυτές τις πρακτικές που απέτυχαν οικτρά και κατά το παρελθόν...

Τουλάχιστον, στο παρελθόν οι ισχυροί τηρούσαν τα προσχήματα.