Μια Δεύτερη «Ματιά» στα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ για τα Πρώτο Εξάμηνο του 2020

Μια Δεύτερη «Ματιά» στα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ για τα Πρώτο Εξάμηνο του 2020
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 4 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:19

Μπορεί στα θετικά σημεία να συγκαταλέγεται το επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 457,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο μόνο ευνοϊκή για την επιχείρηση δεν είναι η συγκυρία καθώς οι επιπτώσεις της Covid-19 δεν είναι ακόμα ορατές στο σύνολο τους, ενώ η αναδιάρθρωση της επιχείρησης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης θέτει εν αμφιβόλω βιαστικά συμπεράσματα ως προς την πορεία της επιχείρησης. Παράλληλα, στα «ψιλά» πέρασε το στοιχείο των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανέρχεται στα 36,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, με μια δεύτερη ματιά μπορούμε να σταθούμε σε τέσσερα στοιχεία.

Πρώτον, στην μείωση κατά 55,6 εκατ. ευρώ του κύκλου εργασιών, λόγω του μειωμένου όγκου πωλήσεων κατά 2.913 GWh ή 15,5%. Σε επίπεδο μάλιστα δεύτερου τριμήνου η μείωση του κύκλου εργασιών είναι ακόμα μεγαλύτερη (-11,7%) λόγω ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του όγκου πωλήσεων (κατά 2.086 GWh ή 21,7%) καθώς η πτώση της ζήτησης στο τρίμηνο αυτό διαμορφώθηκε σε 12,7%, σύμφωνα με την επιχείρηση.

Μειωμένη λιγνιτική παραγωγή
Δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως αφενός η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 47,8% ή 2.743 GWh, κυρίως λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και υψηλότερων τιμών CO2 που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες λιγότερο ανταγωνιστικές, αφετέρου μείωση υπέστη και η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ κατά 15,4%, ή 530GWh το α΄ εξάμηνο 2020, λόγω της μείωσης που παρατηρήθηκε το α΄ τρίμηνο 2020. Αντιθέτως, το β΄ τρίμηνο, η παραγωγή από φυσικό αέριο κατέγραψε αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα «η μείωση από υδροηλεκτρικές μονάδες διαμορφώθηκε σε 18,2% ή 298 GWh λόγω των μικρότερων ποσοτήτων υδατικών εισροών στους ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών το α΄ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο».

Μειωμένες οι συνολικές επενδύσεις
Τρίτο στοιχείο, το γεγονός πως οι συνολικές επενδύσεις το α΄ εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν σε € 160,6 εκατ. έναντι € 378 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2019.

Τελευταίο στοιχείο και εξίσου σημαντικό οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που ανέρχονται σε 36,5 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τα 17,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσει και την συνεπή στάση των καταναλωτών ως προς την αποπληρωμή των λογαριασμών τους.

Στο πλαίσιο αυτό η έναρξη των αιτήσεων για ένταξη στο Οικιακό Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ αποτελεί έναν δείκτη για το βάθος των οικονομικών συνεπειών εξαιτίας της πανδημίας.