Με επίκεντρο τις μετοχές της Αpple και της TESLA που έπεσαν εχθές 6,5% και 8,5% αντιστοίχως , ο δείκτης των αξιών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υπεχώρησε 5% και παρέσυρε όλα τα Αμερικανικά χρηματιστήρια σε περιοχή που πλησιάζει την ύφεση ή μάλλον την διόρθωση. Η τελευταία αναμένετο από τη μεγάλη και συνεχή αύξηση των τιμών των μετοχών τον Αύγουστο - μήνα συνήθως χρηματιστηριακής απραξίας.

Για ύφεση στην αγορά αξιών δεν μπορεί κανείς να μιλήσει μετά τη διάψευση όλων των προβλέψεων εφέτος.

Η μεγάλη αύξηση της νομισματικής ρευστότητος και τα χαμηλά επιτόκια (στη Γερμανία και Ελβετία αρνητικά) τροφοδότησαν τον υψωμό των μετοχών και ο πυρετός της κερδοσκοπίας, μη έχοντας που αλλού να στραφεί, ανέβασε τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας σε πρωτοφανή ύψη ενώ ο χρυσός κόλλησε πιο κάτω από τα 1.941 $ η ουγγία και το ασήμι στα 26,7 $ - ο μεγάλος «πρωταθλητής» του υψωμού εφέτος.

Εν τούτοις, όπως στα ουράνια τον Ίκαρο καραδοκούσε ο Φαέθων και στις πρωτοφανούς ύψους τιμές, η πτώση της αποδόσεως εν αναφορά με τα κέρδη, επέβαλε τον σιδηρούν κανόνα της βαρύτητος.

Ο χρημ/κος δείκτης Dow απώλεσε χθες 5% όσο και του Nasdaq ενώ το δολάριο ισχυροποιήθη στο 1,18 ανά ευρώ που όμως έχασε μόλις 0,1%.
Το ερώτημα είναι αν θα συνεχισθεί και σήμερα τελευταία ημέρα της εβδομάδος, η «αιφνιδία» αλλά αναμενομένη εντός του Σεπτεμβρίου, υποχώρηση των αξιών, οπότε θα πρόκειται για κάτι σοβαρότερο της ανάληψης κερδών από τους επενδυτές.

Τ’ Ασιατικά χρηματιστήρια συνέχισαν σήμερα την υποχώρηση τιμών, οι Κινεζικές μετοχές υψηλής τεχνολογίας έχασαν έδαφος και οι προθεσμιακές αξίες του Nasdaq εξακολούθησαν την υποχώρηση.

Οι αγορές προβλέπουν ενίσχυση των ανέμων της μεταβλητότητος μετά από το σπάσιμο του ασκού του Αιόλου στην εμπορία προθεσμιακών κλεισιμάτων των μετοχών της Tesla και του «δαγκωμένου …Μήλου» (APPLE) που έχασε κεφαλαιοποίηση 150 δις.$ σε μία και μόνη ημέρα (εχθές).

Η κερδοσκοπία φαίνεται έκανε πάλι το «θαύμα» της σε μία διεθνή αγορά που απέχει μόλις 60 ημέρες από τις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στην Αμερική. Μήπως η χθεσινή πτώση κάτι σημαίνει;

Εμείς τώρα, στην μακαρία μας χώρα «αγρόν ηγοράσαμεν».Η ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ διεπίστωσε πτώση του ΑΕΠ 10% το δεύτερο τρίμηνο στην Ελληνική οικονομία αλλά κανείς επίσημος δεν έκανε δηλώσεις. Ο χειμώνας προβλέπεται δριμύτερος και ο Κυρ.Μητσοτάκης αναμένει «ένα δύσκολο εξάμηνο ακόμη», προσπαθώντας να ξεμπλέξει από τον «πονηρό» Στόλτενμπεργκ (γεν. γραμματέα του Τουρκόφιλου «ΝΑΤΟ»).

Μακάρι να είναι έτσι και στα οικονομικά πράγματα της χώρας αλλά η μικρομεσαίοι στενάζουν από έλλειψη ρευστότητος, οι Τράπεζες διάγουν χειμερία νάρκη και η δημοσία διοίκηση έχει κηρύξει «λευκή απεργία» με τ’αποθεματικά του κράτους στα 37 δισ. ευρώ, λιμνάζοντα από την διοικητική απραξία.

Ακούει κανείς, εκεί στου Μαξίμου το αγκομαχητό της ιδιωτικής οικονομίας στην ανηφόρα της Πανδημίας ή μήπως πρόκειται περί της συνήθους αναλγησίας της γραφειοκρατίας;