Σύμφωνα με έκθεση του World Forum Offshore Wind, 157 υπεράκτια αιολικά πάρκα λειτουργούν τώρα παγκοσμίως: 105 στην Ευρώπη, 50 στην Ασία και δύο στις ΗΠΑ, καθιστώντας την Ευρώπη πρωταθλήτρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 2.535 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας τέθηκαν σε λειτουργία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών υπεράκτιων να φτάσουν τα 29.839 MW έως το τέλος Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Αιολικής Ενέργειας του World Forum Offshore Wind (WFO). Η οργάνωση είπε ότι τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια του 2020, παρά την πανδημία COVID-19.

«Η πρώτη εξάμηνη ενημέρωση της παγκόσμιας έκθεσης για υπεράκτια αιολική ενέργεια του WFO υπογραμμίζει την ευρωστία της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με το 2020 πιθανότατα να είναι μια άλλη πρωτοποριακή χρονιά για τις παγκόσμιες υπεράκτιες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών», δήλωσε ο Gunnar Herzig, Διευθύνων Σύμβουλος της WFO. Δέκα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα τέθηκαν σε λειτουργία σε διάφορες χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020: στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

 «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10,4 GW. Η Γερμανία διατηρεί τη δεύτερη θέση με συνολική λειτουργική ικανότητα 7,7 GW. Η Κίνα, που βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση, πλησιάζει γρήγορα με 6,4 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», αναφέρει η WFO. Περίπου το 57% της παγκόσμιας χωρητικότητας υπεράκτιων αιολικών πάρκων που βρίσκεται υπό κατασκευή βρίσκεται στην Κίνα, όπου κατασκευάζονται τώρα υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικού ύψους 4,6 GW. «Η κυριαρχία των υπεράκτιων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων αιολικής ενέργειας στην Κίνα δείχνει την τεράστια δυναμική και την πρόοδο των κινεζικών συμμετεχόντων στην αγορά», σχολιάζει ο ο Gunnar Herzig.  Η WFO αναφέρει επίσης πως «η διαταραχή στη γερμανική υπεράκτια αιολική αγορά, που προκλήθηκε από αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, αντικατοπτρίζεται σαφώς από τη μηδενική κατασκευαστική δραστηριότητα τους πρώτους έξι μήνες του 2020».

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο που θα βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα. Το αιολικό πάρκο με το όνομα Hollandse Kust Zuid θα κατασκευαστεί από την Vattenfall χωρίς καμία επιδότηση και θα έχει χωρητικότητα 1,5 GW, καθιστώντας το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο τόσο στην Ολλανδία όσο και στον κόσμο. Αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το 2023 από τον κατασκευαστή Siemens Gamesa, ο οποίος θα είναι ο πρώτος που θα εγκατασταθεί υπεράκτια. Η Vattenfall θα χρησιμοποιήσει τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στο λιμάνι του IJmuiden.