Κορυφώνεται ο Διπλωματικός Μαραθώνιος της Αθήνας με Θέμα την Τουρκική Παραβατικότητα

Κορυφώνεται ο Διπλωματικός Μαραθώνιος της Αθήνας με Θέμα την Τουρκική Παραβατικότητα
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 9 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:47

Στο ΝΑΤΟ θα τεθεί σήμερα για πρώτη φορά το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας μετά από απαίτηση της ελληνικής πλευράς. Τις επόμενες ώρες θα συγκληθεί το Συμβούλιο του οργανισμού, όπου συμμετέχουν οι 30 πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες-μέλη και ο γ.γ. της Συμμαχίας. Εκεί, ο Έλληνας πρέσβης θα εκθέσει μπροστά στους συναδέλφους του, περιλαμβανομένου του Τούρκου ομολόγου του, την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας 

έναντι μιας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Η Αθήνα θα καταστήσει για μια ακόμη φορά σαφές ότι δεν νοείται συζήτηση επί δευτερευόντων τεχνικών θεμάτων. 

την στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στην περιοχή συνοδευόμενο από τον τουρκικό στόλο. Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες παρεμβάσεις του γ.γ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ περί ενάρξεως διαλόγου, που προκάλεσαν την δυσαρέσκεια της Αθήνας. Μετά την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ο γ.γ του ΝΑΤΟ αναδιπλώθηκε και έκανε λόγο όχι για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου αλλά για τεχνικές συνομιλίες στο πλαίσιο της αποφυγής μιας σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης της πλήρους στήριξης από το προεδρείου του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις τάξεις του οποίου ανήκει και ο ίδιος. Σε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του κόμματος στην οποία συμμετείχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδος και της Κύπρου. «Δεν θα ανεχθούμε την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Στεκόμαστε σταθερά με την Ελλάδα και την Κύπρο στην υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους», ήταν το μήνυμα έστειλε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Βέμπερ έχει ασκήσει δριμεία κριτική στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας για τον ρόλο του διαπραγματευτή μεταξύ των δύο χωρών και την «κλίση» του υπέρ της Τουρκίας. Το ΕΛΚ σημείωσε επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, πρέπει να θέσει σαφείς όρους βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι εφ’ όσον οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς συνεχιστούν, πρέπει να πληγεί στο σημείο όπου είναι περισσότερο ευάλωτη, δηλαδή στο οικονομικό πεδίο.

Στην Αθήνα θα φθάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (MED-7) Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται την προμήθεια 18 έως 20 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Ραφάλ, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η συνομολόγηση ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Την Πέμπτη δεν αναμένεται να υπογραφούν έγγραφα για την οριστικοποίηση αυτών των δύο θεμάτων, παρότι ειδικά στην περίπτωση των Ραφάλ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Όσον αφορά τους MED 7 (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Μάλτα) αναμένεται να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν, μια διακήρυξη θέσεων. Αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την νομιμότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και την καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας,