Κ. Χατζηδάκης: H Απολιγνιτοποίηση Δεν Είναι Θεωρίες -5 δισ. Ευρώ για τις Λιγνιτικές Περιοχές

Κ. Χατζηδάκης: H Απολιγνιτοποίηση Δεν Είναι Θεωρίες -5 δισ. Ευρώ για τις Λιγνιτικές Περιοχές
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 9 Σεπτεμβρίου 2020 - 19:14

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το απόγευμα το σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να εκφράσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τις απόψεις τους. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, έχουμε 50 ημέρες για να γίνει μια εκτεταμένη διαβούλευση η οποία μετά θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και έως τα τέλη του χρόνου θα έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, ώστε το πλάνο αυτό να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις λεπτομέρειές του.

«Δεν θα πω πολλά για τους λόγους για τους οποίους προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Προχωρούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Η απεξάρτηση από λιγνίτη και άνθρακα είναι βασική πολιτική της ΕΕ, έχει προφανή περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και οικονομική διάσταση, καθώς η λιγνιτική δραστηριοτητα επιβαρύνεται από το κόστος των εκπομπών διοξείδίου του άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής δραστηριότητας κυμαίνεται γύρω στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) είναι στα 45 ευρώ. Αυτό από μόνο του είναι ένας βασικός λόγος για να μας κάνει όλους να προβληματιζόμαστε για το ποιο μέλλον μπορεί να έχει ο λιγνίτης ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν έως το 2023 εκτός της Πτολεμαΐδας 5 που θα συνεχίσει τη λειτουργία της έως και το 2028, καίγοντας λιγνίτη. Ήδη έχουν κλείσει, προ ημερών, η μονάδα στο Αμύνταιο, ενώ το κλείσιμο της Μεγαλόπολης 3 θα γίνει 6 μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων θα έχει όπως είχε προγραματιστεί αρχικά, τουτέστιν, Καρδιά 3-4 το 2021, Άγ. Δημήτριος 1-4 το 2022, Μεγαλόπολη 4 το 2023, Μελίτη 1 και Αγ, Δημήτριος 5 επίσης το 2023.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε δύο σημεία που χαρακτήρισε ως βασικά για την εφαρμογή του όλου σχεδίου, καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση δεν περίμενε 12 μήνες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, από το βήμα του ΟΗΕ, για να παρουσιάσει το masterplan για την μεταλιγνιτική εποχή. «Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και έγιναν και όλες οι άλλες σημαντικές κινήσεις, αλλά κυρίως η εφαρμογή του πλαισίου που παρουσιάσαμε το χειμώνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη στην Πτολεμαίδα, για τα 12 βήματα προς τη μεταλιγνιτική εποχή. Κάποια από αυτά έχουν ήδη πάρει σάρκα και οστά, ενώ άλλα είναι στη φάση της πραγματοποίησης. Τίποτα δεν έχει μείνει στη σφαίρα της θεωρίας», τόνισε.    

«Το δεύτερο σημείο είναι αυτό που αφορά στην ρήτρα λιγνιτη, δηλαδή, τη ρήτρα δίκαιης μετάβασης για την οποία έχουμε δεσμευτεί, όλα τα υπουργεία. Να κάνουμε, δηλαδή, μια θετική διάκριση υπέρ των λιγνιτικών περιοχών.», πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπό αυτό το πρίσμα κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν τα επόμενα χρόνια για την πραγματοποίηση επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονίας και την Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος για την μεταλιγνιτική εποχή.  

Το πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης θα προβλέπει ειδικά φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ αναμένεται σε πρώτη φάση, να δημιουργήσει 8.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερες από αυτές που θα χαθούν με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έως το 2023.

«Μόνο από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις στις δύο περιοχές (σε σύνολο 70 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ως τώρα, από τον Ιούλιο οπότε άνοιξε η σχετική πλατφόρμα) υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης προς την Κομισιόν ως προς την υποστήριξη των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν στις λιγνιτικές περιοχές προβλέπει την αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης μέχρι και στο 80% για τις μικρές επιχειρήσεις», είπε ο ίδιος.

Θυμίζουμε ότι οι 16 επενδύσεις είναι:


Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν ο κ. Χατζηδάκης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κωστής Μουσουρούλης, οι εθνικοί και Κοινοτικοί πόροι, η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ταμείου Γιούνκερ που διατίθενται για τις περιοχές αυτές θα ανέλθουν σε 5,05 δισ. ευρώ, εκτός των κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ.

Μεγάλο βάρος για την απορρόφηση της απασχόλησης θα δοθεί σε πρώτη φάση στην εξυγίανση και αποκατάσταση των λιγινιτικών εδαφών της ΔΕΗ, σε μια επένδυση που θα φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.

Μπορείτε να δείτε το σύνολο της παρουσίασης εδώ