Ο Μπέρναρντ Λούνι φιλοδοξεί να μετατρέψει την ΒΡ σε εταιρεία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050! Για το σκοπό αυτό, αποτόλμησε την πρώτη μεγάλη επένδυσή της στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, συμφωνώντας να εξαγοράσει μερίδιο 50% σε δύο υπό κατασκευή έργα στις ΗΠΑ, τα Empire Wind και Beacon Wind, από την νορβηγική Equinor, αντί τιμήματος 1,1 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που οφελεί σημαντικά τη δημόσια εικόνα των δύο εταιρειών

Ο κ. Λούνι μπορεί πλέον να κομπορημονεί ότι προέβη σε μια μεγάλη επένδυση στις ΑΠΕ, ο δε νορβηγικός όμιλος αποκομίζει υψηλή ρευστότητα και βελτιώνει, ταυτόχρονα, την απόδοση της επένδυσής του.

Ένα δισ. δολάρια υποδεικνύει σαφώς, δέσμευση από πλευράς BP. Όμως δεν είναι όλοι της άποψης ότι ο CEO της εταιρείας επέλεξε τη σωστή στρατηγική.
Υπάρχουν προφανείς ομοιότητες μεταξύ των παρωχημένων έργων υδρογονανθράκων και της πανίσχυρης αιολικής ενέργειας. Και στις δύο περιπτώσεις, ένας πρωτοπόρος προσκαλεί νέους επενδυτές να μειώσουν το ρίσκο και το κόστος. Η βασική διαφορά είναι ότι οι ροές εσόδων της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι πολύ λιγότερο ασταθείς. Η BP αγόρασε το 50% δύο πρώιμων έργων, το Empire που βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της Νέας Υόρκης και το Beacon έξω από την Μασσαχουσέτη.

Κάθε ένα από αυτά έχει δύο φάσεις. Το Empire I έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνία για τιμή ισχύος 99 δολαρίων ανά μεγαβατώρα και για χρονική περίοδο 25 ετών. Απο κοινού, αυτά τα έργα θα μπορούσαν τελικά να παράγουν ισχύ της τάξης των 4,4 γιγαβάτ. Η Equinor, από την πλευρά της, όπως και η δανική Oersted στο παρελθόν, δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο για το πώς μια εταιρεία μπορεί να επωφεληθεί από τις δραστηριότητές της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Κινηθείτε νωρίς!

Η Equinor θα εξασφαλίσει κεφαλαιακά κέρδη ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων, έχοντας δαπανήσει μόλις 177 εκατ. δολάρια σε δημοπρασίες μίσθωσης των ΗΠΑ, για τα έργα Empire και Beacon. Οι μέτοχοι αισθάνονται πανευτυχείς και η τιμή της μετοχής της κατέγραψε ισχυρή άνοδο 4%.

Η χρηματιστηριακή παράμετρος της επένδυσης

Οι εσωτερικές αποδόσεις της επένδυσης για την BP θα πρέπει να προσεγγίσουν το 10%, αλλά μόνο χρησιμοποιώντας άφθονο χρέος και προσεκτικό έλεγχο του κόστους. Με εξασφαλισμένα τα κέρδη, η Equinor πρέπει να ξεπεράσει αυτή την απόδοση, την ώρα που έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με την βρετανική εταιρεία πετρελαίου και σε άλλα αιολικά πάρκα ανά τον πλανήτη, στην προσπάθεια που αποδύεται, απο κοινού και με τις διεθνείς ανταγωνίστριές της, να αποκτήσει ολοένα και μγαλύτερα μρίδια αγοράς στον κλάδο.

Η απόφαση της ΒΡ εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της που έγκειται στον δεκαπλασιαμό των ετήσιων επενδύσεών της σε έργα χαμηλού αποτυπώματος σε διοξείδιο του άνθρακα, ήτοι, σε περίπου 5 δισ. δολάρια.

Η BP σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από 2,5 γιγαβάτ, το 2019 σε περίπου 50 γιγαβάτ έως το 2030, στο πλαίσιο των φιλοδοξιών του επικεφαλής της να την απαλλάξει από τις ελπομπές CO2 έως το 2050. Ο κ. Λούνι αποσκοπεί να αντιμετωπίσει "δημιουργικά" τις πιέσεις που υφίσταται ο κλάδος των υδρογονανθράκων, όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να λάβει κατά της κλιματικής αλλαγής. "Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώιμο βήμα προς την υλοποίηση της νέας στρατηγικής μας", δήλωσε, χθες Πέμπτη. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προωθούν, τα τελευταία χρόνια, σχέδια για το πέρασμά τους στην καθαρή ενέργεια, παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς η ζήτηση καυσίμων μειώθηκε κάθετα μετά την επιβολή του lockdown σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι επενδυτές, οι περιβαλλοντολόγοι και η κοινωνία των πολιτών απαιτούν από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να προβούν σε δραστικές αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα τους, για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και όταν η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο αλλά και άνθρακα παραμένει εύρωστη.

Η BP και η Equinor έχουν μειώσει τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους, καθώς και τις δαπάνες για τις εμβληματικές δραστηριότητές τους, καθώς πασχίζουν να αποτρέψουν τη μείωση της κερδοφορίας τους, ενώ, παράλληλα, συνεχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας των ΗΠΑ, από την άλλη, βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Μόνον δύο μικρά έργα έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, λόγω και της παρελκυστικής πολιτικής που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, οι κατασκευάστριες εταιρείες διαβλέπουν, ήδη, ευκαιρίες, καθώς οι παράκτιες Πολιτείες εφαρμόζουν επιθετικές πολιτικές για την παραγωγή ενέργειας μηδενικού άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης υπέγραψε, πέρυσι, σύμβαση με την νορβηγική Equinor, για την ολοκλήρωση του έργου Empire Wind, που προβλέπει την προσθήκη υπεράκτιων πάρκων συνολικής ισχύος 9 γιγαβάτ έως το 2035. Άλλα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ισχύος 22 γιγαβάτ βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης στις ακτές του Ατλαντικού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ωκεάνειας Διαχείρισης Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η συμφωνία BP-Equinor θα παράξει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες περισσοτέρων των 2 εκατ. κατοικιών. Η νορβηγική εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα έργα φιλοδοξεί να αυξήσει την δυναμικότητά της σε ΑΠΕ στα 16 γιγαβάτ, έως το 2035, ενώ είναι εκείνη που ανέλαβε να κατασκευάσει το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το 2017, στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας.