Τη χειρότερη πιστοληπτική αξιολόγηση μέχρι σήμερα απέκτησε η Τουρκία, μετά την υποβάθμισή της από τον οίκο Moody's, ο οποίος προειδοποίησε για πιθανή κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, σε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για την τουρκική οικονομία, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με νέα συναλλαγματική κρίση, εκροές κεφαλαίου και βαθιά ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στο «Β2» από «Β1» με αρνητική προοπτική, πέντε μονάδες κάτω από τη βαθμίδα του investment grade, στο ίδιο επίπεδο με Αίγυπτο, Τζαμάικα και Ρουάντα.

Παρότι όμως η αξιολόγηση της Τουρκίας βρίσκεται στην ίδια βαθμίδα με αυτή της Αιγύπτου, τα CDS της κινούνται σε πιο υψηλά επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος των κινδύνων για την πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Ο οίκος επικαλέστηκε τα δεινά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν ταχύτερα του αναμενομένου, καθώς και τις ανησυχίες για το επίπεδο των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της, την ολοένα και μεγαλύτερη δολαριοποίηση, αλλά και τους κλιμακούμενους γεωπολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την όποια κρίση.

Προειδοποίησε επίσης ότι η επιστροφή της Τουρκίας στην ανάπτυξη μετά τη φετινή κρίση του νομίσματος δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από το αυξανόμενο χρέος.

Το φυσικό αέριο

Η Moody's θεωρεί δε ότι η πρόσφατη μεγάλη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να παράσχει κάποια ανάσα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όμως δεν πρόκειται να βοηθήσει άμεσα στο να υποχωρήσουν οι πιέσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο της Τουρκίας.

Η Moody's, η οποία είχε υποβαθμίσει για τελευταία φορά την Τουρκία πριν από περίπου έναν χρόνο, κατατάσσει τώρα τη χώρα μία βαθμίδα χαμηλότερα από αυτή που την αξιολογεί o S&P Global Ratings και δύο βαθμίδες χαμηλότερα σε σχέση με τη Fitch. Να σημειωθεί ότι η χώρα βρισκόταν στη βαθμίδα του investment grade από τους δύο από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης πριν από το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το κρατικό χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από το 32,5% του ΑΕΠ το 2019 στο 42,9% φέτος και εν συνεχεία πάνω από το 46% του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες. Επίσης, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% φέτος, στα 44,9 δισ. δολάρια, με βάση στοιχεία έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας διογκώθηκε 170% τον Αύγουστο, στα 6,31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου.

Το καθεστώς της Τουρκίας ως επενδυτικός πόλος έχει δεχθεί καίριο πλήγμα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί εδώ και καιρό μια προσέγγιση που προτάσσει την ανάπτυξη με κάθε τίμημα, παρεμβαίνοντας μάλιστα και στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ασκώντας της πιέσεις για μείωση των επιτοκίων.

Η εξάρτηση επίσης από τις φθηνές πιστώσεις δείχνει πόσο ευάλωτη έχει γίνει η τουρκική οικονομία ύψους 750 δισ. δολαρίων, ακολουθώντας μια πολιτική που είναι σε βάρος του πληθωρισμού και της αξιοπιστίας του νομίσματος, δεδομένου ότι η λίρα έχει απολέσει 21% της αξίας της από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καταγράφοντας σερί από αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να υποβαθμίσει την κίνηση της Moody's λέγοντας ότι «αν και η τουρκική οικονομία βρίσκεται ξανά σε τροχιά ανόδου, υποβάθμισαν ξανά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση». «Κάντε αυτό που θέλετε να κάνετε, οι αξιολογήσεις δεν έχουν σημασία», υπογράμμισε.

*(Από τη Ναυτεμπορική)