Καλύτερη του αναμενομένου επίδοση παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δύσκολα έχουν παρέλθει, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στον δρόμο για μία άνευ προηγουμένου ύφεση για φέτος. Στην ενδιάμεση έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% έναντι 6% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, που σημαίνει ότι η συρρίκνωση, αν και η χειρότερη στην πρόσφατη ιστορία, θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά

Για το 2021, ο διεθνής οργανισμός βλέπει ανάπτυξη 5%, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Μία νέα μεγαλύτερης κλίμακας έξαρση της πανδημίας ή πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να αφαιρέσουν 2-3 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, με υψηλότερη ανεργία και μία παρατεταμένη περίοδο αδύναμων επενδύσεων», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο οργανισμός, δε, προειδοποιεί και για «σημαντικές διαφορές» μεταξύ των διαφόρων χωρών. Τονίζει, επίσης, ότι «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης πρέπει να διατηρηθούν για να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη και να περιοριστεί η αβεβαιότητα».

Η αναθεώρηση των στοιχείων οφείλεται κυρίως στην καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των οικονομιών της Κίνας -που είναι η μόνη χώρα της G20 που θα έχει φέτος ανάπτυξη-, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ αντίθετα τα αποτελέσματα είναι πιο αδύναμα από τα προβλεπόμενα στην Ινδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική.

Εκτίμηση για 7,9% στην Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρότερη ύφεση για φέτος (7,9% έναντι 9,1%), αλλά και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 (5,1% έναντι 6,5%). Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κορονοϊού επίπεδα δεν θα γίνει πριν από το 2022, όπως προβλέπουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η γερμανική αναμένεται να έχει τις μικρότερες απώλειες, καθώς προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος 5,4% (έναντι 6,6% τον Ιούνιο) και να αναπτυχθεί 4,6% το 2021 (έναντι 5,8%), ενώ η ιταλική και η γαλλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθούν φέτος κατά 10,5% και 9,5%, αντίστοιχα, και να αναπτυχθούν 5,4% και 5,8% το 2021.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει δραστικά την πρόβλεψή του για την ύφεση το 2020, μόλις στο 3,8% από 7,3% τον Ιούνιο, ενώ εκτιμά ότι το χαμένο αυτό έδαφος θα υπερκαλυφθεί το 2021, με ανάπτυξη 4%.

Για την κινεζική οικονομία, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει θεαματικά προς το καλύτερο τις προβλέψεις του τόσο για φέτος όσο και για το 2021: προβλέπει ανάπτυξη 1,8% (αντί ύφεσης 2,6%) το 2020 και 8% (αντί 6,8%) το 2021.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")