Η JMMC Eστιάζει στη Σταθερότητα της Αγοράς και στην Πλήρη Συμμόρφωση των Μελών του OPEC+

Η JMMC Eστιάζει στη Σταθερότητα της Αγοράς και στην Πλήρη Συμμόρφωση των Μελών του OPEC+
energia.gr
Παρ, 18 Σεπτεμβρίου 2020 - 09:13

Η 22η σύνοδος της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, υπό την προεδρία του ΥΑΕ Πρίγκιπα Abdul Aziz Bin Salman, Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας 

και του συμπροέδρου ΑΕ Alexander Novak, Υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η επιτροπή εξέτασε τη μηνιαία έκθεση που εκπόνησε η μεικτή τεχνική επιτροπή (JTC) και τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από την τελευταία συνεδρίασή της στις 19 Αυγούστου 2020. Η επιτροπή εξέτασε επίσης τις προοπτικές της αγοράς για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και έως το 2021.

Η επιτροπή εξέτασε τα στοιχεία για την παραγωγή αργού πετρελαίου για τον Αύγουστο του 2020 και χαιρέτισε τη θετική απόδοση της συνολικής συμμόρφωσης για τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός του ΟΠΕΚ, η οποία καταγράφηκε στο 102% τον Αύγουστο του 2020, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού σύμφωνα με τις δευτερεύουσες πηγές.

Η JMMC επανέλαβε την κρίσιμη σημασία της τήρησης της πλήρους συμμόρφωσης και της αντιστάθμισης των παραγόμενων όγκων το συντομότερο δυνατό.

Υποστήριξε, και συνέστησε, στην υπουργική σύνοδο του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ, το αίτημα αρκετών υποεξυπηρετούμενων χωρών να παρατείνουν την περίοδο αποζημίωσης έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020, αφού δεσμεύθηκαν ότι θα αντισταθμίσουν πλήρως την υπερπαραγωγή τους. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξισορρόπησης και συμβάλλοντας στην επίτευξη μακροπρόθεσμης σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου.

Η JMMC παρατήρησε ότι η ανάκαμψη δεν ήταν ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο και σε ορισμένες χώρες εμφανίστηκε αύξηση των περιπτώσεων COVID-19. Στο τρέχον περιβάλλον, η JMMC υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού δράσης και της προληπτικής δράσης και συνέστησε στις συμμετέχουσες χώρες να είναι πρόθυμες να λάβουν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα όταν χρειαστεί.

Οι επόμενες συναντήσεις της JTC και της JMMC έχουν προγραμματιστεί για τις 15 και 19 Οκτωβρίου 2020, αντίστοιχα.