Ψηλά οι Tιμές του Πετρελαίου Ακόμη κι αν Μειωθεί η Ζήτηση

Αναλυτές και φορείς της αγοράς πετρελαίου καταλήγουν σε ένα κοινό -και μάλλον αναμενόμενο- συμπέρασμα για την πορεία του «μαύρου χρυσού» το 2008: οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο, ακόμη και αν η οικονομία κατεβάσει ταχύτητα.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευ, 24 Δεκεμβρίου 2007 - 01:58

Αναλυτές και φορείς της αγοράς πετρελαίου καταλήγουν σε ένα κοινό -και μάλλον αναμενόμενο- συμπέρασμα για την πορεία του «μαύρου χρυσού» το 2008: οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο, ακόμη και αν η οικονομία κατεβάσει ταχύτητα.

Οι καταναλωτές θα αισθανθούν άμεσα τις συνέπειες. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι το ακριβότερο πετρέλαιο θα σημάνει ενίσχυση της μέσης τιμής της βενζίνης την επόμενη χρονιά κατά 10% σε σχέση με τη φετινή μέση τιμή.

Οι διεθνείς τιμές του αργού ακολουθούσαν παραδοσιακά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία και καταναλώνει το 1/4 περίπου της παγκόσμιας παραγωγής. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο έχει γίνει φανερό ότι η διεθνής αγορά πετρελαίου έχει αποσυνδεθεί από τα σκαμπανεβάσματα του μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο.

Έτσι, παρά τους εντεινόμενους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης από τις οικονομίες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα να υπάρξει στενότητα προσφοράς.

Οι αναλυτές έχουν λάβει τα μαθήματα του 2007. Πιστεύουν λοιπόν ότι η σχεδόν παράλογη αβεβαιότητα, που έστειλε τις τιμές του πετρελαίου στα 98 δολάρια το Νοέμβριο από 69 τον Αύγουστο, θα διατηρηθεί και το 2008.

Πριν από έναν χρόνο κανείς στην αγορά πετρελαίου -από τους παραγωγούς, έως το υπουργείο Ενέργειας και τους αναλυτές- δεν πίστευε πραγματικά ότι μπορεί το αργό να αγγίξει τα 100 δολάρια.

Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι μάλιστα, μεταξύ των οποίων και η Morgan Stanley προέβλεπαν υποχώρηση των τιμών. Τώρα οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η μέση τιμή για το 2008 θα είναι κοντά στα 80 δολάρια από 71,89 φέτος. Η Goldman Sachs μάλιστα βλέπει την τιμή του πετρελαίου στα 85 δολ. με 90 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η τιμή του αργού θα αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό διάστημα.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, έχει προβεί σε πιο μετριοπαθείς προβλέψεις, εκτιμώντας ότι η τιμή του πετρελαίου θα διατηρηθεί κοντά στα 75 δολάρια.