Αγορά Ηλεκτρισμού: Αμελητέα Πτώση της Μέσης ΟΤΣ, Μεγάλη Πτώση Ζήτησης και Σημαντική Διαφοροποίηση του Μίγματος Καυσίμου

Αγορά Ηλεκτρισμού: Αμελητέα Πτώση της Μέσης ΟΤΣ, Μεγάλη Πτώση Ζήτησης και Σημαντική Διαφοροποίηση του Μίγματος Καυσίμου
energia.gr
Τρι, 22 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:41

Πολύ μικρή μείωση κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, καταγράφοντας χαμηλό 5 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου και 20 Σεπτεμβρίου ανήλθε στα €44,43/MWh δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 0,74% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €79,50/MWh και στα €31,60/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα €53,56/MWh.



Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση της θερμοκρασίας συνδυάστηκε με την υψηλή παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να ασκηθεί πίεση προς τα κάτω στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Η πίεση αυτή αντισταθμίστηκε από τις υψηλές τιμές που επικρατούν στις αγορές ηλεκτρισμού της κεντρικής Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία), επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες χώρες. Αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ήταν η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών που οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά τις καθαρές εισαγωγές της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετές ημέρες της εβδομάδας η Ελλάδα είχε τη φθηνότερη τιμή ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη. Η εβδομαδιαία ζήτηση πλησίασε τις 920 GWh, μειωμένη κατά 70 GWh (ή -7,20%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.  

Οι μονάδες ΑΠΕ αποτέλεσαν για 2η συνεχόμενη εβδομάδα τον πρωταγωνιστή της αγοράς, καθώς η παραγωγή των 397,7 GWh που κατέγραψαν αποτελεί την υψηλότερη ιστορικά παραγωγή τους σε επίπεδο εβδομάδας. Η επίδοση αυτή τους έδωσε τη 2η θέση στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου με 43%. Οι μονάδες φυσικού αερίου διατήρησαν τα σκήπτρα στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου, καθώς με 445 GWh κάλυψαν το 48% της ζήτησης.