«Είναι πολύ νωρίς να διαγράψει κανείς τον ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες» αναφέρει ο οικονομολόγος Λούις Κούτζις, αρμόδιος για την Ασία στην εταιρεία ερευνών Oxford Economics. Μολονότι η οικονομία της Κίνας δέχτηκε βαρύτατο πλήγμα από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, λίγους μήνες μετά κατάφερε να επανέλθει στο προσκήνιο

 

χάρη στην αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, σημειώνουν σε σχετικό δημοσίευμα οι «Financial Times».

Είναι δε ειρωνικό ότι μια πανδημία που προήλθε από την Κίνα ενίσχυσε μετέπειτα τη θέση της χώρας στις παγκόσμιες εξαγωγές. Αν και ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών είναι χαμηλότερος φέτος απ' ό,τι πέρυσι, το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές διαμορφώθηκε στο 18% τον Απρίλιο και στο 15,9% τον Ιούλιο. Το αντίστοιχο μερίδιο της Κίνας προ διετίας, όσο εξελισσόταν ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, ανερχόταν στο 13,4%, σύμφωνα με στοιχεία της UN Comtrade.

Γεγονός είναι ότι η Κίνα διακρίνεται από «θεμελιώδη πλεονεκτήματα», σημειώνει η Oxiford Economics. Βασικό πλεονέκτημα είναι το ελκυστικό κόστος εργασίας όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε άλλες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ας μη λησμονούμε τη δημόσια παραδοχή του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στις αρχές Ιουνίου ότι πάνω από τα δυο τρίτα του πληθυσμού κερδίζουν λιγότερα από 140 δολάρια τον μήνα. «Αν ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες τιμές, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως 600 εκατομμύρια Κινέζοι αδυνατούν να διατηρήσουν ένα υποτυπώδες βιοτικό επίπεδο» είχε σχολιάσει επί του θέματος ανώνυμα ένας Κινέζος πολιτικός αναλυτής.

Συν τοις άλλοις, το Πεκίνο έχει στηρίξει γενναιόδωρα τη μεταποίηση, διοχετεύοντας κρατικά κεφάλαια που ξεπερνούν κάθε όριο για τα δεδομένα των ΗΠΑ.

Ταϊβάν και Νότια Κορέα

Δεν είναι, όμως, μόνον η Κίνα που επωφελείται από την τρέχουσα συγκυρία, όπου η πανδημία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει επανέλθει δριμύτερη, κλονίζοντας ακόμη περισσότερο τις οικονομίες τους. Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, προϊόντων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών από την Ταϊβάν έφθασαν τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ σε μηνιαία βάση.

Στη Νότια Κορέα οι εξαγωγές προϊόντων επικοινωνίας και πληροφορικής σημείωσαν ετήσια άνοδο επί τρεις συναπτούς μήνες μετά την πτώση του Απριλίου.

Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων, ιδιαίτερα μετά την εξάπλωση της ιογενούς νόσου SARS από την Κίνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Λόγω αυτής της ετοιμότητας, τα νέα κρούσματα σε Κίνα, Ταϊβάν και Νότια Κορέα είναι λιγότερα συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.Οπότε βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να επωφεληθούν περισσότερο από την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών που φέρνει η πανδημία Covid-19. Παραδείγματος χάριν, η αύξηση των συνδρομητών της πλατφόρμας περιεχομένου ψυχαγωγίας Netflix -κατά 10 εκατομμύρια μόνον το β' τρίμηνο- οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της ζήτησης για «έξυπνες τηλεοράσεις».

Η Κίνα, ωστόσο, φαίνεται να επωφελείται περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία εξαιτίας και των μεγάλων αναγκών που έχουν τα νοσοκομεία παγκοσμίως. Οι εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού ενισχύονται σταθερά κατά τη διάρκεια του α' επταμήνου του έτους.

Παρά τον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 34,2 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018.

*(Από τη Ναυτεμπορική)