Προθεσμία λίγων εβδομάδων για την πρόοδο των διερευνητικών επαφών έχει συμφωνηθεί, έμμεσα και ανεπίσημα, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (ΕΕ, Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία) κατ’ αντιστοιχία της αναφοράς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε άτυπη "γραπτή κατανόηση" των μυστικών διαβουλεύσεων της 13ης Ιουλίου στο Βερολίνο

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία ηγείται προσωπικά των μεσολαβητικών προσπαθειών μετά τη θερινή αποτυχία του "αναλώσιμου" υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, έχει διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά ότι η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, που εγκαινιάζεται προσεχώς, θα πρέπει να έχει διάρκεια λίγων εβδομάδων. Δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για συγκεκριμένο και απαράβατο όρο που ετέθη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή για εκτίμηση του Βερολίνου μετά τη στάθμιση αφενός των απαιτήσεων της Άγκυρας, αφετέρου των περιθωρίων διαλλακτικότητας της Αθήνας.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η τριμερής συνεννόηση και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών πάσχουν, ήδη από τη γραμμή αφετηρίας τους, σε τρία σκέλη:

Πρώτον, το όριο των λίγων εβδομάδων, προς αξιολόγηση της έκβασης των επαφών, είναι ασφυκτικό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα δεχτεί καταιγισμό τουρκικών αιτημάτων για σοβαρότατα θέματα που εκκρεμούν επί δεκαετίες ολόκληρες. Ταυτόχρονα μάλιστα με τις προτροπές και τις πιέσεις συμμάχων και εταίρων να συνεχιστεί ο διάλογος πάση θυσία, ώστε να αποτραπούν εκρηκτικές και απρόβλεπτες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στο μεταναστευτικό.

Αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη διαδικασία

Δεύτερον, όπως φάνηκε και στις 13 Ιουλίου –παρά την τότε γραπτή αποτύπωση των συζητηθέντων– η Αθήνα και η Άγκυρα αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη διαδικασία. Οι συνεννοήσεις μέσω Βερολίνου δεν αποσαφηνίζουν ούτε την ατζέντα των συνομιλιών, ούτε τις λεγόμενες "κόκκινες γραμμές" κάθε πλευράς. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Εξωτερικών (μάλλον όχι και το Μέγαρο Μαξίμου) θεωρεί αυτονόητη την αναστολή κάθε μορφής τουρκικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Το επιτελείο του Ερντογάν αντίθετα κρίνει (πάλι όπως και τον Ιούλιο) ότι δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί από την άσκηση "κυριαρχικών δικαιωμάτων" όσο συνεχίζεται η διαδικασία.

(η συνέχεια στο slpress.gr)