Στρατηγική Eπιλογή η Συνεργασία με τη Ρωσία

Σε επίδειξη πολιτικής αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να υπερασπιστεί και να προωθήσει τη στρατηγική του επιλογή για πολύπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία, εξελίχθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα.
Του Γιώργου Δελαστίκ- ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πεμ, 27 Δεκεμβρίου 2007 - 23:40


Σε επίδειξη πολιτικής αποφασιστικότητας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να υπερασπιστεί και να προωθήσει τη στρατηγική του επιλογή για πολύπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία, εξελίχθηκε το ταξίδι του στη Μόσχα. Τα βήματα τόσο της ενεργειακής συνεργασίας όσο και της εντυπωσιακής απόφασης προμήθειας από την Ελλάδα 415, τελικά, τεθωρακισμένων οχημάτων, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, έχουν προκαλέσει σφοδρή δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ και συνδεόμενους με την Ουάσιγκτον ευρωπαϊκούς κύκλους. Αντικειμενικά συνιστούν τολμηρά εγχειρήματα. Οι ενδιαφερόμενοι εκτίμησαν ότι πρέπει να δοκιμάσουν τον βαθμό αντίστασης του Ελληνα πρωθυπουργού σε πιέσεις ανακοπής της πορείας σύσφιγξης των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με το Κρεμλίνο.
Το μήνυμα προς τον Κώστα Καραμανλή εστάλη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Πρόκειται για ένα think tank που ιδρύθηκε μόλις προ τριμήνου στην Ευρώπη και το οποίο βρίσκεται υπό ισχυρότατη αμερικανική επιρροή, ενώ ο επιφανέστερος των χρηματοδοτών του είναι ο γνωστός Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος. Επιφανές μέλος του χαρακτήρισε την Ελλάδα... «δούρειο ίππο της Ρωσίας στην Ευρώπη»! Επιπροσθέτως, γραφειοκράτες των Βρυξελλών επιστρατεύθηκαν για να εκφράσουν τη δυσφορία κύκλων της Ε.Ε. για την ενεργειακή ιδίως συνεργασία Αθήνας και Μόσχας.


Αποφασισμένοι να προχωρήσουν


Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν δίστασε να σηκώσει το γάντι. «Η Ρωσία είναι εταίρος στρατηγικής σημασίας», δήλωσε χωρίς περιστροφές την Τρίτη, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Κρεμλίνο.


Προχώρησε και στη θεωρητική θεμελίωση αυτής της επιλογής του. «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα που κινείται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών. Σε επίπεδο διμερών σχέσεων όμως, αυτές αναπτύσσονται με βάση το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της χώρας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι όντως ιδιαίτερα καλές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη Ρωσία είναι επ ωφελεία της χώρας μου -θέλω να πιστεύω ότι είναι επ ωφελεία και της Ρωσίας- και τελικά είναι επ ωφελεία και της Ευρώπης».


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε κανένα λόγο να είναι τόσο αβρός στις εκφράσεις όσο ο Κ. Καραμανλής απέναντι στους εχθρικούς γραφειοκράτες των Βρυξελλών. «Δεν γνωρίζω αυτές τις απόψεις των υπαλλήλων και άλλων αξιοσέβαστων αξιωματούχων της Κομισιόν», δήλωσε περιφρονητικά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είχε επίσης κανένα πρόβλημα να διαφοροποιηθεί τόσο από τους μηχανισμούς της Κομισιόν όσο και από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις σε ένα καίριο για το Κρεμλίνο ζήτημα: την απόπειρα αμαύρωσης της εικόνας της σαρωτικής νίκης του κόμματος του Πούτιν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές μέσω της αμφισβήτησης της καθαρότητας αυτής της επικράτησης. «Θέλω να σας συγχαρώ για τη μεγάλη νίκη του κόμματος της Ενιαίας Ρωσίας», δήλωσε ξεκάθαρα ο Κ. Καραμανλής και το επανέλαβε και στις τρεις προσφωνήσεις που έκανε προς τον Πούτιν ενώπιον των δημοσιογράφων.


«Εν όπλοις αδελφοί»


Συμβολικά σκηνοθετημένα ήταν τα πράγματα για να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών όσον αφορά στη διεύρυνση της συνεργασίας τους και στον άκρως ευαίσθητο τομέα των εξοπλισμών.


Η Τρίτη ήταν η «ημέρα των ρωσικών όπλων» για την Ελλάδα, καθώς ο μεν πρωθυπουργός βρισκόταν στο Κρεμλίνο και συζητούσε για όπλα ενώ ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρισκόταν στη Λευκωσία και υπέγραφε με την κυπριακή κυβέρνηση συμφωνίες που επίσης αφορούσαν ρωσικά όπλα! Στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ορμώμενος από την ελληνική απόφαση αγοράς ρωσικών τεθωρακισμένων, διακήρυσσε την πρόθεσή του να παράσχει στην Ελλάδα όποιου είδους οπλικά συστήματα ζητήσει η Αθήνα.


«Κάθε είδους εξοπλισμοί που δεν εμπίπτουν στις διεθνείς απαγορεύσεις, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας με την Ελλάδα, ακόμη και με τη μορφή συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων και στο ελληνικό έδαφος», τόνισε κατηγορηματικά. «Δεν υπάρχει περιορισμός για τη συνεργασία μας με την Ελλάδα σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμη και της συμπαραγωγής. Η Ρωσία είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος που δεν επιτρέπει σε κανέναν να μας ασκεί οποιαδήποτε πίεση και κανένας πολιτικός περιορισμός στη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία της Ρωσίας δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και ποτέ δεν θα υπάρξει», υπογράμμισε.


Στη Λευκωσία, ο Β. Μεϊμαράκης υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία για τη μεταφορά της κυριότητας των ρωσικών πυραύλων S-300 (τους οποίους είχε αγοράσει η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά η Αγκυρα και οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εγκατάστασή τους στην Κύπρο) στην Ελλάδα και αντιστοίχως τη μεταφορά της κυριότητας των επίσης ρωσικών πυραύλων TOR-M1 στην Κύπρο.


Επιβεβαίωση προθέσεων


Καραμανλής και Πούτιν επαναβεβαίωσαν την πολιτική τους βούληση να συνεχιστεί η γραμμή της συνεργασίας Αθήνας - Μόσχας, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στον Κ. Καραμανλή από τις ΗΠΑ και κύκλους της Ε.Ε. Η παρουσία του πιθανού νέου προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο δείπνο που παρέθεσε ο Πούτιν προς τιμήν του Κ. Καραμανλή και η γνωριμία τους από τώρα υποδηλώνει την πρόθεση του Πούτιν να μην υπάρξει ούτε στιγμή αμηχανίας και χαλάρωσης στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Κρεμλίνο τον Μάρτιο.


Τόσο η υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου για την ίδρυση της διεθνούς εταιρείας που θα διαχειρίζεται και θα αναλάβει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης όσο και η διακήρυξη προθέσεων κατασκευής του κλάδου του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από το Νοβοροσίσκ στη Βάρνα της Βουλγαρίας και από εκεί μέσω της Μακεδονίας και της Ηπείρου στην Ιταλία με υποθαλάσσιο αγωγό, επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα δεν έχει καμφθεί από τις ευρωαμερικανικές πιέσεις. Την επαναβεβαίωση των προθέσεων των δύο πλευρών στο νέο πλαίσιο είχε άλλωστε στόχο αυτή η επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα και τον στόχο αυτόν τον εκπλήρωσε απολύτως.


Η αγωνία και η μοναξιά της υπουργού Εξωτερικών


Η μόνη που δεν έμεινε ικανοποιημένη είναι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.


Οι Ρώσοι διατηρούν επιφυλάψεις μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει στο θέμα της εγκατάστασης αμερικανικού πυραυλικού συστήματος που στρέφεται εναντίον της Ρωσίας στην Πολωνία και την Τσεχία. Ισως να μην ήταν τυχαία συνεπώς η απουσία του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τη Μόσχα. Παρ όλα αυτά η Ντόρα Μπακογιάννη πήγε στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έκανε ό,τι μπορούσε περισσότερο για να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη ρωσική ηγεσία, αλλά παρ όλα αυτά οι σκιές παραμένουν. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών τώρα ελπίζει πως ίσως αισθανθεί λιγότερη μοναξιά στη Μόσχα με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ πιστεύει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν με τη συνολική βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.

(ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22-23/12/2007)